През последните дни на кризисна ситуация, собствениците на кучета се оказаха най-стриктни при спазване на рестрикциите. Ако до преди седмица в ранните часове можеше да се видят групички от хора по паркове и градинки, то сега кучкарите по най-бързия и безопасен начин разхождат любимците си.

От дни площадките пустеят, четириноги липсват в парковете, а находчиви стопани предпочитат усамотените местенца за игра с питомниците си.  До скоро приятели, то днес хората с кучета странят един от друг на сутрешните и следобедните разходки. Много пловдивчани пък избират сравнително късни часове да напускат домовете си с любимците си или ако нямат тази възможност се въоръжават до зъби с предпазни средства.

Стопани на кучета разказаха пред TrafficNews, че предпочитат да разхождат любимците си покрай река Марица, далеч от алеите на Лаута, а трети дебнат по площадките да са празни, за да пуснат животните си.

В духа на рестрикциите в интернет плъзнаха и забавни карикатури и дори клипчета, как да си разхождаме безопасно домашният любимец. Появиха се дори и снимки на маскирани животни по улицата.

 

Оказва се, че кучетата не могат да бъдат носител на заразата, споделят ветеринари. Наш репортер се свърза с ветеринари в Пловдив, които да дадат съвети как да предпазим себе си и любимците си от вируса.

„Кучетата не могат да заразят човек с КОВИД 19, тъй като заразата не е специфичен вирус за тях. Животните обаче, могат механично да пренесат с лапите и козината си вируса. Какво имам предвид? Ако заразен кихне или се изкашля върху кучето, то може механически да пренесе вируса. Както предметите и повърхностите. Не могат да го излъчат, освен ако стопанинът не го приеме с ръка и съответно уста. Моя съвет е, ако кучето има допир с човек, болен от КОВИД 19 или е преносител на заразата, всеки път след разходка да бъде къпано с шампоан”, съветва д-р Шишков от Ветеринарен кабинет „Д-р Шишков“.

От клиника „д-р Карагьозов”, заявиха, че към този момент няма конкретни доказателства, че КОВИД 19 може да бъде предаден от куче на човек, както и че животното може да се зарази.

„При животните също има коронавируси, но те са специфични само за тях и са друг вид. Апелираме към стопаните да предпазват любимците си като ограничат контактите им с други животни и хора”, споделиха от клиниката.

Отново за дистанция между хора и животни апелира и д-р Стефан Стефанов от клиника "Старвет". 

„КОВИД 19 не е опасен за домашните ни любимци. Има коронавируси по животните, но те са различни от върлуващия в момента. Хората трябва да са спокойни, но все пак да спазват дистанция човек-човек, животно-животно и човек-животно. Чрез лапи и козина може любимецът ни да е механичен носител. Подобно е и с котките, макар да не излизат навън. Чужди хора в дома ни, може да го предадат на нея и тя на нас. Личната хигиена на хората и животните е много важна. Ако се притеснявате, изкъпете кучето с шампоан, а лапите – винаги след разходка”, каза пред наш репортер д-р Стефанов.

В момента в Пловдив всички големи ветеринарни клиники работят и се грижат за здравето на четириногите жители на града. Мерките за сигурност обаче са типични за военно положение – клиентите се допускат само с предпазни средства, персоналът е оборудван с маски и ръкавици, а в чакалните се допускат само по един.

В Пловдив има регистрирани общо 5320 кучета.  Общият им брой обаче е далеч по-голям. Нека бъдем отговорни и за тях!