Кризисни мерки ли? В Пловдив животът тече на пълни обороти. Магазините са отворени, търговците се възползват от масата почиващи, пазарите са пълни, хората са по улицата. Нищо не може да спре народа.

Все още не са въведени новите мерки за сигурност, които изрично да посочат кои обекти имат право да работят и кои - не. В момента само ресторантите и нощните клубове са затворили кепенците и тук-там -  някой съвестен търговец.  

Каква е ситуацията под тепетата днес? Още от рано призори хората са по парковете и градинките. Мнозина обаче, запътили се към Гребната база ,останаха разочаровани, но пък се впуснаха в разходка по Младежкия хълм. Бизнесът пък въобще не е ударен от кризисната ситуация, тъй като половината магазини в града са отворени.

На улица „Иван Вазов” обувки се купуват наред. По един само се пуска вътре, гласят поставените на вратите табели, но има и търговци, които и този труд не са си направили - да сложат надписи. Трети пък дори не са поставили маски на лицата си. Наш репортер се натъкна на стряскаща картина – продавачка около 60-те, без предпазни средства, в малкото подземно магазинче, с трима клиенти. Ни метър, ни два разстояние един от друг.

На булевард „Руски” почти няма магазин за телефони и аксесоари, които да е затворил, както и заложна къща. Дори сексшопът е отворил врати днес.

Находчивите собственици на обекти за продажба на строителни материали, бои и осветителни тела, също работят днес. Когато хората са без ангажименти, може и да ударят един латекс на стените.

Подобна е ситуацията с книжарниците, магазините за цветя и такива за мебели. Щура търговия и навалица от хора пък кипи на Четвъртък пазара. Закритото тържище днес бе атакувано от хора, като масата бе предимно от най-рисковата група – възрастите пловдивчани. Оглеждайки стоката, те се навираха един в друг, без дори да са предпазени с маски. Кебапчийницата отвън пък се пръскаше по шевовете от гладни и жадни търговци. Пейките бяха претупани от айляци, препичащи се на слънце.

Близо до общежитията в Смирненски малките магазинчета за дрехи също не са преустановили работа, както и тези за битови стоки. Някои продавачи бяха взели предпазни мерки, други обаче предпочетоха да пушат отвън, без маски и ръкавици, все едно нищо не се случва. А нещата от града, България и света обсъждаха на опасно близко разстояние с колегите им в съседство.

Стриктни мерки бяха предприели собствениците на баничарницата на улица „Лерин”, които бяха въоръжили персонала си с маски, ръкавици и облекло.

Двойният стандарт изключително,и с право, възмущава собствениците на ресторанти и заведения, които бяха принудени да затворят и да освободят стотици служители. “Каква е логиката да затворят ресторант с 50 места, а големите вериги и пазарите да работят. Ако целта е да се съсипе един цял бранш за сметка на други, то управляващите успяха!”, коментира пловдивски ресторантьор. 

Очаква се да бъдат гласувани новите мерки за сигурност, които окончателно да въведат рестрикции за работа на търговските обекти. Дотогава – юруш народе за обувки, аксесоари за телефони, нови лампи и секс играчки.