Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Хасково, с което на задържания за контранабда на дрога е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Припомняме, че лицето бе задържано след спецакция преди седмица. По време на орерацията бяха иззети над 46 кг хероин и 13 кг амфетамини.

За да вземат най-тежката мярката за процесуално принуда магистратите приеха, че от събраните до момента по делото доказателства, независимо от ранния етап на разследване, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият А. Б. е участвал като помагач в извършване на престъпления по чл. 242 и чл. 354 „а“ от Наказателния кодекс – контрабанда и държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Съдът прие, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Предметът на двете престъпления е изключително голямо количество хероин, близо 47 кг., което е на стойност около 4.2 милиона лева. От данните по делото е установено, че това количество наркотично вещество е предназначено за разпространение на територията на страната и извън нея.

За контрабанда се предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева, а за разпространение на наркотични вещества – от 15 до 20 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Отделно от това, спрямо мъжът е повдигнато обвинение за незаконно притежаване на оръжие( газов пистолет преправен в боен) и боеприпаси, за което се предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Апелативните съдии не споделиха довода на защитата, че спрямо обвиняемия следва да бъде взета по-лека мярка за неотклонение, включително „домашен арест“, тъй като същият е бил с влошено здравословно състояние отпреди. От предоставените медицински документи е установено, че заболяването му е с давност от 2 години и до момента на задържането му А. Б. не е провеждал активно лечение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Още по случая може да видите ТУК

Мащабна полицейска акция! Разбиха канал за трафик на хероинОгнян Атанасов - Тополнишкия и още 9 души са задържани