Комплекс  за ранно детско развитие ще бъде изграден в бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа „Рада Киркович” в Пловдив. Инициативата е на Фондация „За нашите деца“ в партньорство с община Пловдив.

Два етажа от бившия дом вече са дарени на фондацията с решение на Общинския съвет. Там ще бъде преместен Центърът за обществена подкрепа. Ще бъде изграден и иновативен Център за ранно детско развитие, който ще предоставя интегрирани социални услуги за деца с трудности в развитието и деца в риск.

„В рамките на комплекса планираме да създадем и обучителен център за специалисти, родители, кандидат-осиновители и кандидат приемни семейства. Ще има и музейна експозиция, която ще разказва историята на дома и на деинституционализацията  в България”, съобщи за TrafficNews Светлана Тодорова от Фондация „За нашите деца”.

За ремонта на сградата са необходими близо 300 хил. лева. На 20 февруари от 16.30 ч. в сградата на бившия дом ще бъде дадено началото на кампания за набиране на тези средства. На събитието ще присъстват представители на общинска администрация, бизнесмени, представители на консулската и дипломатическата общност. На място ще бъде и г-жа Йорданка Паунова, която над 20 години е била директор на Дом „Рака Киркович”, за да разкаже историята му. Ще бъде направени и препратка към новия комплекс. Всички присъстващи ще видят помещенията, които трябва да бъдат реновирани, и ще се запознаят с проекта.

Светлана Тодорова посочва, че мястото не е избрано случайно. В тази сграда е създадено най-старото в България сиропиталище. Започнало е да функционира през 1878 г., след като Руско-турската война оставя след себе си безброй деца без родители. Водени от майчинския си инстинкт, група жени се обединяват и създават Дома за деца, лишени от родителска грижа „Рада Киркович“. Олга Скобелева заедно с още няколко жени на висши руски офицери в Източна Румелия и жените от Пловдивското женско благотворително дружество „Майчина грижа“ полагат неимоверни усилия да осигурят подслон, грижа, възпитание и образование за деца сираци или полусираци, деца на болни или социалнослаби родители.

„Домът, закрит през 2014 г., е за близо 200 деца. Стотици съдби са минали оттам. Смятаме, че трябва да се надгражда и услугите, които се предоставят на децата и семействата, да следват ритъма на обществото ни. Надяваме се общността да помогне – кой с каквото може, според възможностите. Тъй като услугите, които ще бъдат предоставени, ще се ползват от цялата общност. Всяка една фирма би могла да разпознае в услугите, които предоставяме, такива, които да ползват и нейните служители и техните деца”, обяснява Тодорова.

И пояснява, че даренията, които се търсят, са в три направления – финансови средства, материална подкрепа под формата на стоки, както и извършване на самите ремонтни дейности. Всеки, който иска да помогне, може да намери повече информация, банкова сметка и връзка с фондацията в интернет на адрес https://www.detebg.org/bg/plovdiv/