Градоначалникът на Пловдив Иван Тотев застана зад бара на пловдивския рок бар "БезистенЪ" като част от благотворителната рубрика на заведението "Приятели зад бара".

Над 4 часа кметът държеше нещата зад дървения тезгях под стриктен контрол, като изпълняваше всички поръчки и стриктно извършваше целия наръч от дейности, които влизат в трудовата характеристика на един барман - от полиране на чаши, през активен разбор с всеки клиент, до сипване на питиета и вдигане на наздравици. Равносметката е над 100 разляти Guiness-a с по-малко от пръст пяна и над 900 лева събрани за благородна кауза, която ще бъде избрана от всички гост-бармани и посетители на заведението в края на сезона. Бакшишът на Тотев е бил много солиден, издадоха от заведението. 

Освен да се грижи за утоляване на жаждата на гостите на бара, градоначалникът осигури музикалния фон, като пускаше специално подбран рок сет за вечерта, който бе допълнен от лайв акустичното изпълнение на трима талантливи музиканти - Пепа Драгоева, Радостин Василев и Румен Куртев. 

"Един ден ще бъда барман и ще разказвам истории от времената, когато бях кмет", заяви Тотев пред гостите на бара, като прояви истински ентусиазъм. По време на вечерта той се сблъска с най-различни предизвикателства и изненади, включително се разпознаваше в снимка от казармата. Художникът Илиян Савков пък успя да улови майсторски образа на кмета, като портретът, сътворен пред очите на всички посетители, бе подарен на кмета в края на вечерта. 

Събитието събра широка палитра от личности от обществените и политическите среди, бизнесмени, художници, архитекти, журналисти, спортисти и приятели на заведението. Сред гостите бяха редица представители на местни управленчески структури и организации - двамата зам.-кметове Розалин Петков и Златин Велев, районните кметове на "Западен" и на "Тракия" - Димитър Колев и Костадин Димитров, директорът на РИОСВ Стефан Шилев, шефът на ОП "Чистота" Иван Стоянов, шефът на "ВиК" Спартак Николов, директорът на фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев и други. Да подкрепят инициативата дойдоха бивши и бъдещи гост-бармани - Атанас Танчев, Филип Сарелски, Парашкева Иванова, Светлан Нейчев, Атанас Хранов, Виктория Петрова, Георги Точев, арх. Радко Тодоров, Красимир Станков и др. 

"На всички, които загърбиха предразсъдъците и спомогнаха за каузата, като заредиха себе си и нас с добро настроение - едно голямо благодаря! Благодарим и на кмета Иван Тотев, че прие това предизвикателство. Всички наши съратници, които застават зад бара, взимайки участие в благотворителната инициатива, правят това в качеството си на хора - целта е именно да сменят амплоато, а повярвайте ни - това не е много лесна задача. Всеки барман ще ви каже, че клиентът иска лично отношение, съчетано с безупречно обслужване и ентусиазъм. Считаме, че до момента всички гост-бармани са се справили безупречно", споделиха съдържателите на бар "БезистенЪ" Стоян Даскалов и Данаил Ванчев.

Рубриката "Приятели зад бара" започва преди няколко месеца с идеята всяка неделя личности от различна професионални сфери да бъдат гост-бармани в заведението, като 20% от оборота от вечерта отива за благотворителна кауза, която бива избрана от гости и посетители в края на всеки сезон на изданието. На края на 2018 бяха дарени средства за деца и младежи с физически увреждания от сдружение "Различни, но равни" като каузата бе избрана с над 200 глава измежду 6 различни варианта. Гостуването на кметът бе своеобразено начало на втория сезон, с което активът за новата благотворителна кауза стартира с 900 лева.

Фотографът Десислава Цвяткова се погрижи да увековечи цялата атмосфера от събитието във фотоси, ето и част от тях: