Ул. "Дедеагач" - поредното черно петно в досието на Столичната община. Причината - не една, а цели две рушащи се сгради и множество неуважени жалби на живеещите в района.

Казусът започва през 2017 г., а наш екип следи случая от месеци. Развитие обаче няма. Преди дни отново отидохме на място, за да видим какво се случва с превърналата се в сметище и развъдник на плъхове къща на ул. "Дедеагач" №6. Оказа се, че не се случва абсолютно нищо.

За наша изненада обаче това не беше единствената порутена постройка на улицата в кв. "Стрелбище". На метри от малката съборетина се намира друга, доста по-внушителна и вероятно доста по-опасна сграда, която също е оставена необитавана с години, напълно изложена на природните стихии и оставена на произвола на съдбата.

Съседи разказаха пред TrafficNews, че неведнъж са сигнализирали до Столичната община по въпроса. Казусът с втората рушаща се сграда на ул. "Дедеагач" е от значително по-дълго време, а от къщата постоянно излизат бездомници и наркомани, разказват хората от квартала. Интересното е, че сградата е останала необитавана след отчуждаването й по времето на комунизма. Собствениците са получили обезщетение и в момента живеят в блока отсреща. Следователно - къщата трябва да е общинска собственост.

При подаването на сигнали до местната управа в район "Триадица" обаче от кметството обяснили, че не могат да направят нищо по въпроса, тъй като къщата била частна собственост. Кога е станала частна собственост, от кого е била продадена, кой би трябвало да я стопанисва и защо не го прави са всички въпроси, останали без отговор през годините.

Проверка на TrafficNews установи и че сградата е напълно необезопасена, което прави достъпът до нея изключително лесен дори за деца. Инциденти вътре не е имало. Засега. Съседи смятат обаче, че това е въпрос на време, ако не се вземат мерки.

Ние продължаваме да следим казуса и ще потърсим отговор от общината, която да ни обясни защо никакви действия не са били предприети до момента и от кого зависи рушащите се сгради на ул. "Дедеагач" в столицата да бъдат обезопасени и премахнати.

Казусът "Дедеагач": Столичната къща, превърнала се в сметище!Проблемът с рушащата се постройка остава нерешен с години