Радислав Венциславов Наков е на 30 години. Завършва медицина и има амбициите да се развива като лекар. Решава да кандидатства за асистент в Катедрата по гастроентерология на Медицински университет-София и се явява на конкурсен изпит. Въпреки множеството си научни публикации и награди, той бива дискриминиран заради онкологичното си заболяване, твърди младежът, който е с диагноза NK/Т - клетъчен лимфом. 

За щастие лечението му протича успешно. Към момента Радислав е преминал два курса химиотерапия и един лъчелечение. Започва трети курс химиотерапия, като му остава още един курс и една трансплантация на стволови клетки. Благодари на всички лекари и сестри от Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, които полагат неимоверни грижи, за да може той да продължи да живее.

"Мислих си, че разбирам болката на своите пациенти, но болката не идва от самото заболяване. Голямата болка идва, когато отношението се промени, когато видиш присъдата в очите на хората, без да си извървял докрай битката за живота си независимо от крайния резултат. Боли, защото още преди болестта да те убила, някои хора са те погребали", пише Наков в социалните мрежи.

По думите му след подаването на документите за изпита, той е посъветван "да си гледа здравето". Подобни коментари са отправени и към баща му, който трудно се справя с емоциите си около заболяването на младия мъж. 

"Бяха направени коментари, че съм дал фалшиво медицинско, на което пише, че съм клинично здрав при наличието на онкохематологично заболяване. Да клинично здрав съм, (не)уважаемо жури. Засега", обяснява Наков.

На рапорт и в лични разговори с колеги, членовете на журито коментирали, че подаването на документите било недопустимо, защото 30-годишният мъж бил болен. 

Конкурсният изпит се провежда на 31 октомври, като по регламент той е анонимен. За три асистентски места се борят четирима кандидати. 

"Един от кандидатите напусна изпита и не остана да чака резултатите, като останахме тримата кандидати за трите обявени места. По време на "анонимното" проверяване на писмените работи доц. Пенчев извика поименно един от другите кандидати, за да разчете писмената си работа пред комисията под претекст, че не е достатъчно четлива. След това комисията ни повика всичките останали кандидати и съобщи, че за устен изпит продължава само извиканият да си разчете писмената работа колега, без да се обявят оценките с изтеглените предварително анонимни номера", продължава историята си Радислав.

Той е категоричен, че ще търси правата си пред съответните институции. Чувства се здрав, вярва, че ще се излекува. Иска да продължи да живея, да има семейство и да се развива като лекар.

"Имам 18 публикации с общ импакт фактор 39.463 и още 31 в реферирани списания (много повече от изискванията да се хабилитираш в МУ-София), носител съм на редица награди, а също така съм част от Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG) и директор на Европейското училище за млади гастроентеролози", заявява младежът.

TrafficNews потърси за коментар Катедрата по гастроентерология на МУ-София. След препращане от отдел на отдел, стана ясно, че документите от изпита все още не са постъпили в научния отдел на катедрата, тъй като изпитването е било едва преди няколко дни.