Изложба разкрива жестоката реалност на фермите за ценни кожи у нас. Събитието е подготвено от Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи и ще представи вредното влияние на кожухарската индустрия върху хората, животните и околната среда.

Върху 28 платна, които ще бъдат поставени в София, ще могат да се видят изображения и фактологична информация, свързани с животновъдните обекти за ценни кожи у нас и в Европа.

Откриването на изложбата "Влиянието на фермите за ценни кожи" ще се състои на 19 август в столичната градина "Кристал", като платната могат да бъдат видяни до 1 септемри.

Целта е максимално много граждани да се информират за първопроизхода на меките и красиви пухчета, използвани в модната индустрия най-вече като декорации на дрехи и обувки. Изложбата обръща внимание, че "освен ненужното страдание, насилие и смърт, което се причинява на над 100 милиона животни всяка година, индустрията за ценни кожи води до замърсяване, унищожаване на диви видове и е заплаха за здравето и нормалния живот на местните общности". 

"Убиването на животни само заради кожата им няма оправдание в XXI век. Ние не сме принудени да живеем като предците и да се обличаме с животински кожи, за да не измръзнем през зимата. Можем да отхвърлим тези напълно ненужни системи на насилие, каквито са фермите за ценни кожи. Можем да се развиваме, да напредваме, да живеем по-устойчиво и по-етично, за да създадем по-справедливо общество", посочват организаторите на събитието.

Преди няколко седмици тонове животински отпадъци бяха намерени заровени край рудниците над сливенското село Боров дол. Заради огромния брой трупове, най-вероятно на одрани норки, от неправителствената организация "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ) подозират, че фермата за ценни кожи край старозагорското село Маджерито стои зад ужасяващото гробище. Те алармираха, че случилото се може да доведе до екокатастрофа, тъй като наблизо мястото има река и минерални извори.

Снимки: Сдуржение "КАЖИ"

НПО: Масовият гроб на одрани норки ще отрови река и минерални извориПодозират, че фермата от Маджерито е заровила животинските трупове

Жестокост в името на суетата: Газови камери избиват 130 хил. норки в България СНИМКИНПО: Отглеждането на животните у нас нарушава два нормативни акта