Излиза първото класиране на учениците за прием в 8 клас в профилираните и професионалните гимназии. И тази година в Пловдив най-много желаещи за обучение има в Английската и Руската гимназии, Националната търговска гимназия, Математическата и Професионалната гимназия по строителство, геодезия и архитектура. Приемът на документи за първо класиране се проведе от 3-и до 5-и юли. А днес министърът на образованието Красимир Вълчев трябва да подпише документите, с които официално да обяви резултатите от класирането. 

В този списък не попадат учебните заведения за сценични кадри, художествените гимназии, музикалните и спортните училища. Те имат индивидуални класирания, защото за прием в тях има допълнителни изпити, на базата на които се образува балът на кандидатите.

Зрелостниците могат да проверят дали са приети по желаната от тях специалност като въведат своя входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://priem.mon.bg/
Записването на приетите в първия етап на класирането е до 16 юли включително. За участие във второ класиране бъдещите гимназисти трябва да подадат заявления.