Надграждане и промяна. Така описва в две думи своята концепция за управление на прокуратурата Иван Гешев .Документът, който единственият кандидат за наследник на Сотир Цацаров предаде на Висшия съдебен съвет, вече може да се прочете на сайта на ВСС. 

Гешев  е събрал концепцията си в 30 страници. Тя ще бъде достъпна до 24 октомври, когато е изборът за нов главен прокурор. 

В първата й част настоящият зам.-главен прокурор обяснява, че отдавна е в системата, лично познава повечето магистрати и е наясно с основните проблеми на родната Темида.

"Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да им дадем "продукта", който те очакват от нас. Този продукт се нарича "справедливост.

"Цената на т.нар. криминален преход не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци", казва още Гешев.

Вижте концепцията на Иван Гешев

Гешев обръща внимание, че „грешният извод за безконтролност на прокурора, който е dominus litis – „господар на досъдебното производство“, следва да бъде разсеян чрез публичното оповестяване на резултатите от съдебния контрол, предвиден по отношение на законосъобразността на  процесуално-следствените действия в досъдебната фаза на наказателното производство.

В тази насока са изведените от него основни принципи на бъдещата му дейност:

  • отговорност, прозрачност и институционална предвидимост чрез своевременно информиране на гражданите за дейността на прокуратурата и разследващите органи, при спазване на законността и зачитане на техните права и законни интереси;
  • гарантиране на независимостта и безпристрастността на магистратите и съдебните служители, чрез  подобряване на условията за труд, обективна и справедлива оценка на качествата им и съответстващи на нея възнаграждение, стимули и форми за повишаване на мотивацията;
  • провеждане на проактивно междуинституционално и международно взаимодействие и информационен обмен;
  • активна подкрепа на експертно ниво на законодателния процес;
  • широк диалог с представителите на научната общност и гражданското общество