Три държави от ЕС напират да ни върнат 7500 бежанци, регистрирани или получили статут у нас, но избягали на запад. Германия, Австрия и Унгария сигнализирали българското МВР за незаконно заловените чужденци, дошли от България, съобщава „Преса“.За миналата година у нас са екстрадирани само 180 от тези бегълци, но съществува реална опасност това да се случи и с останалите. Заради риска от бежанска криза силовият вицепремиер Меглена Кунева свиква спешна среща в началото на седмицата с министрите на вътрешните работи Веселин Вучков и на отбраната Николай Ненчев. Една от мерките, които се очаква да набележат управляващите, е ускореното търсене на бивши казарми за настаняване на новодошли имигранти. 

Със затопляне на времето потокът към България ще се засили, предупреждават от Държавната агенция за бежанците. Единствената причина, поради която все още има малко свободни места в центровете – около 2000, е фактът, че чужденците продължават да се насочват към Западна Европа. 

Идва моментът, в който Европа ще започне да ни връща бежанци, признават с притеснение правителствени източници. В същото време повече от година у нас не действа никаква програма за интеграция. Имигрантите не искат да учат български език, защото планират да напуснат България, понеже е бедна, обясниха от агенцията за бежанците.

Освен от Сирия, през тази година ни очаква нова бежанска вълна от Ирак и Афганистан, сочат песимистичните прогнози на българските институции.

TrafficNews.bg