Дирекцията за национален строителен надзор отхвърли искането на новоизбрания районен кмет на "Лозенец" Констатин Павлов-Комитата да издаде заповед за събарянето на построените вече 18 етажа от небостъргача "Златен век". 

Според огласеното становище на ДНСК строежът не е незаконен, а е извършван с нарушения. Заради това от април тази година работата по небостъргача е спряна. Впоследствие заповедта за спирането е оспорена от строителната компания „Артекс Златен Век“ отменена, но след последвала жалба от ДНСК се чака окончателното становище на Върховния административен съд. Заседанието на ВАС е насрочено за края на март следващата година, така че казусът няма да бъде разплетен преди идната пролет.

"След приключване на съдебното производство на ВАС, с влязъл в сила съдебен акт, ДНСК ще предприеме съответните законосъобразни действия", се казва в съобщението на строителния контрол. 

От ДНСК не са съгласни и с твърдението на кмета Константин Павлов, че разрешителното за строежа вече е изтекло през 2007 г. 

"Съобразно сочена в решението практика на ВАС десетгодишният срок спрямо издаденото разрешение за строеж ще изтече през 2028 г.", се твърди в становището на строителния надзор.

По-рано през деня строителната компания "Артекс" обвини кмета на "Лозенец", че не иска да се съобрази със законите и решенията на съда.

"Вярваме, че резултатите от нашите усилия са много по-трайни от десетки управленски мандати и продължаваме да се борим за независима бизнес среда в България. При мащабното медийно отразяване на тази поредна атака срещу проекта, на широката публика се внушава, че е налице някакво меродавно становище за незаконност на сградата, каквото всъщност няма", коментират от "Артекс".

Компанията припомня, че на 30 юли тази година Софийският административен съд е потвърдил валидността на разрешението за строеж на небостъргача и е отменил заповедта на ДНСК за спирането на строежа. В момента "Артекс" чака окончателно решението на Върховния административен съд по казуса, за да продължи строежa. Компанията обяснява, че решението на съда е подкрепено от множество авторитетни правни експерти като проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов и други.

"Не ни се иска да вярваме, че г-н Константин Павлов смята всички тези правни становища за нищожни и би предприел каквито и да било действия, които не отговарят на изводите, направени от българския съд", казва "Артекс". Компанията твърди, че целта на кмета е да създаде правен прецедент, който да даде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори и да създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи в цялата страна.

До разправията се стигна след като в четвъртък Павлов поиска от шефа на строителния контрол (ДНСК) Иван Несторов да разпореди събарянето на небостъргача, защото разрешителното за строежа вече е с изтекъл срок. 

Отделно новият кмет, който е от "Демократична България", поиска от кмета на София Йорданка Фандъкова да промени подробния устройствен план на "Лозенец", за да отговори на общия устройствен план на София. Според общия план на града в тази част на квартала височината на сградите не трябва да надхвърля 20 метра, а "Златен век" трябва да има 34 етажа.

Според Павлов отменената заповед за спирането на строежа няма нищо общо с евентуално произнасяне на строителния контрол за събарянето на небостъргача.

В коментар на позицията на "Артекс" коалицията "Демократична България" отговори, че кметът Павлов е първият и единствен засега орган на власт, който е изразил становище за законността на обект "Златен век", докато главният архитект на София Здравко Здравков упорито отклонявал темата. 

"Артекс" с позиция за Златен век: Кметът на "Лозенец" не признава съда и законитеСтроителната компания ще изчака становището на ВАС, преди да поднови строежа