РЗИ – Пловдив са издали заповед за дезинфекция в болница „Пълмед“, където има случай на заразен с коронавирус медик от спешното отделение. Това стана ясна по време на днешната прескоференция в Областна управа в Пловдив.

„Надали има хора в Пловдив, които са очаквали, че няма да има случаи“, посочи д-р Ваня Танчева-Манчева от РЗИ и посочи, че има пълна готовност в града за реакция.

Вече има издадени заповеди за преструктуриране на цели отделения, които ще работят с пациенти със съмнения за коронавирус, посочиха от щаба.

От РЗИ потвърдиха, че 52-годишният лекар от „Пълмед“ е в добро състояние и че вече са установени и ще бъдат тествани, както колеги на медика, така и пациенти.

„Мъжът не се е почувствал добре на 12 и сам се е изолирал, излязъл е в болнични, направил си е проба за коронавируса. Не е с тежка клинична картина, но и двамата със съпругата му са под карантина в дома си“, посочи д-р Манчева-Танчева.

Предприели сме всичко необходимо за дезинфекцията на спешното отделение на „Пълмед“, посочиха още от здравната инспекция.

„Днес ще довършим мерките, предприети от РЗИ. Пуснахме заповед за пълна дезинфекция на спешното отделение. Пациентите, които са прегледани, са в добро общо състояние. Няма тревога“, посочи д-р Манчева-Танчева

Другият пациент е 39-годишен мъж, завърнал се от Англия на 10 март със семейството си, а на 13 е приет в Инфекциозна клиника с температура, кашлица, но не в тежко състояние.

„Пациентът е в сравнително добро общо състояние в Инфекциозна клиника. Няма дихателна недостатъчност. Провежда се типичното за такива случаи лечение, допълнително включен антибиотик. Не очакваме усложнения“, обясни д-р Карен Джамбазов.

Семейството на мъжа също е под карантина, а от службите продължават да проучваме контактните му, за да се вземат противоепидемични мерки.

„Работим с предпазни средства, днес даже имаме доставени нови още по-специални маски, а очакваме и нови защитни облекла. В спешното отделение също медицинските лица са с предпазни средства, има и термокамера, която да следи за състоянието на пациентите на входа“, посочи специалистът.

Лекарите обясниха, че се прави всичко възможно да се уточнят конкретните параметри за новата лаборатория за коронавирус изследвания в Пловдив.

„Направихме количествено-стойностната сметка. Очакваме скоро в Пловдив да има лаборатория“, посочи областния управител Дани Каназирева.

Тя коментира и въпросът с нарушаването на мерките в "Столипиново" и бе категорична - ако има несъобразяване от страна на населението, всички махали в Пловдив ще бъдат сложени под карантина.