81 деца без родители са намерили своя дом в Пловдив. 78 пък са професионалните приемни семейства към края на октомври. Данните бяха оповестени от Областния екип по приемна грижа в града в навечерието на Деня на християнското семейство. Традиционни Комплексът за социални услуги за деца и семейства – Пловдив ще отбележи празника на 21 ноември. Тази година той е част от Информационна кампания по приемна грижа „Приеми ме с обич” и е своеобразно заключително събитие на кампанията. Програмата ще включва детски празник, арт ателие „Писмо до моето бъдещо Аз”, акция по кръводаряване и редица групови занимания, включващи деца и техните приемни семейства.

„Екипът ни подкрепя приемни семейства, които не попадат в обхвата на Областния екип по приемна грижа, както и деца, настанени в приемна грижа. За 2018 г. е работено по 26 случая, а до края на октомври тази година случаите са 19”, обясниха от Комплексът за социални услуги за деца и семейства. За семействата подкрепата се изразява в ежемесечно информиране и консултиране, посредничество и застъпничество. Част от децата ползват социални услуги за подкрепа на тяхното развитие и терапевтична работа за компенсиране на затруднения в развитието. Поради факта, че приемната грижа е временна мярка за закрила, децата, които нямат шанс да се върнат в своите биологични семейства, най-често са вписани в регистрите за осиновяване и в тази връзка специалисти на Център за обществена подкрепа работят за подпомагане и реализиране на този процес.

През тази година сградата на Центъра за обществена подкрепа се използва и за осъществяване на срещи между децата и техните биологични родители – приятната и спокойна обстановка и подкрепата от специалисти е от особена важност за съхраняване на детската психика в условията на подобни трудни ситуации, смятат специалистите.

2019 г. е белязана от честването на 30 години от приемането на Конвенция за правата на детето. Всички събития в Комплекса за социални услуги са в контекста на тази годишнина, тъй като гарантирането на детските права е ангажимент на специалистите от всички области, на семействата и безспорно на приемните семейства в тяхната нелека задача - да осигурят сигурност, безопасност и подкрепа за децата и техните семейства, изпаднали в криза. Гарантиране правото на всяко дете да живее в семейство е това, което обединява усилията на Комплекса и Областния екип по приемна грижа, като провеждането на Кампанията „Приеми ме с обич” е крачка в нейното реализиране, посочват от Комплекса.