11-годишно момче издъхна във филиала на столичния Център за спешна медицинска помощ в квартал Ботунец след като глътнало пионка от играта "Не се сърди човече" и се задавило. Майка му го завела около 14.30 ч. в медицинския център, но там нямало лекар, а само медсестра, предаде Нова телевизия. 

Момченцето, което се казва Дани, си играело вкъщи, когато погълнало пластмасовата фигурка и се задавило.

"В 14.02 ч. в Спешна помощ е подаден сигнал чрез системата 112, че 11-годишно момче не може да диша и повръща кръв. Веднага към адреса е насочен екип", обясниха от пресцентъра на службата.

Шест минути по-късно на тел. 112 се обажда лелята на детето, която отказва линейката, като съобщава, че близките сами ще го закарат в лечебно заведение.

Майката обаче се възмущава, че в спешния център в поликлиниката в Ботунец нямало лекар, което според нея довело до фаталния край. По думите на близките, в лечебното заведение имало само една медицинска сестра, която била нова.

От семейството на починалото момченце твърдят, че веднага са се обадили на Спешна помощ, но чакали линейката 45 минути и затова решили сами да закарат детето.  Малко след трагедията пред поликлиниката се събраха гневни роднини, които искаха обяснения. 

Междувременно стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев е разпоредил проверка на действията на Центъра за спешна медицинска помощ в София по повод на починало дете по-рано днес. От ведомството подчертаха, че минута след като на тел. 112 е постъпил сигнала за 11-годишно дете със задушаване, повръщане на кръв и в тежко състояние, в 14.03 ч. лекарски екип се пренасочва от друг адрес за този сигнал от Ботунец. В 14.08 ч. жена, която се е представила като леля на детето, се е обадила и е отказала сигнала, твърдейки, че ще закарат детето със собствен транспорт до лечебно заведение. В 14.16 ч. медицинската сестра от Филиала за спешна помощ в Ботунец е подала сигнал за изключително тежкото състояние на детето и е започнала реанимационни действия, но детето е починало.

Медицинската сестра е била сама, тъй като в същото време лекарят от екипа е бил в София за хоспитализация на друго дете.