София е мястото, където БСП може да нанесе своя решаващ удар върху управлението на ГЕРБ, но това може да стане само с надпартиен кандидат за кмет като Мая Манолова. Тази теза разви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов в доклада си пред градската конференция, която заседава на „Позитано”.   

На фоорума партията трябваше да определи своя кандидат за кмет на местните избори през октомври и водача на червената листа за общински съветници.

 

„На БСП й трябва символна победа. А тя може да е в София. Убеден съм, че никой в тази зала няма съмнение, че единствената възможност, чрез която можем да нанесем този решаващ удар на ГЕРБ в София, е Мая Манолова, която може да мобилизира избиратели, които не биха ни подкрепили”, заяви Паргов.

И напомни, че социалистите вече 30 години не могат да направят пробив  в столицата. В крайна сметка с подкрепата на 142 делегати и само двама въздържали се градската конференция подкрепи с явно гласуване Мая Манолова да бъде номинирана за кмет на София. Досегшният омбудсман обаче ще трябва да приеме предизборната платформа на БСП, за което настоя партийният лидер Мая Манолова. Водач на листата на червените общинските съветници ще бъде лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

Преди това в словото си той припомни, че през 2016 г. БСП преглътна партийното си его, подкрепи за президент непартиен кандидат и постигна победа. Така беше тогава, така може да бъде и сега, увери столичният червен лидер.

„София е мястото, където можем да нанесем решаващ удар върху модела на управление на ГЕРБ и да покажем, че парите на данъкоплатците, българските и европейските, може да се харчат справедливо и ефективно”, заяви Паргов.

Според него червена победа в София ще има общонационално значение като стъпка към промяна в цяла България.

Паргов обясни, че трябва да се формира ново мнозинство около нов кмет.

"Без това ново мнозинство няма как да се случи промяната на модела на управление в столицата. Мнозинство, което е гарант за прозрачност, залага на експертност и компетентност, може да наложи нови стандарти на воденето на общинска политика и диалог с гражданите. БСП има силата и потенциала да бъде в основата на мнозинството, около което да се формира новото управление на София", обеща столичният соцлидер.

Той напомни, че през последните години в София нараства мнозинството от граждани, които са крайно недоволни от политиката на общината, дори са ядосани и гневни.

"Софиянци вече желаят нещо повече от това да имат добра работа и висока заплата. Изискват и държат на качеството на живот. Искат да се чувстват добре и сигурно и в своите домове, и в пространствата около тях. Готови са задружно и със сила да се противопоставят, когато се окупират зелените площи, когато между домовете им израстват небостъргачи, когато не достигат местата в детските градини. Искат да дишат чист въздух, искат качествено водоснабдяване. Искат чисти улици и уреден транспорт", изтъкна лидерът на столичните социалисти.

Паргов се похвали, че през последната година БСП е съумяла да намери общи теми за единодействие с други формации в СОС- Така въпреки, че ГЕРБ има мнозинство в общинския съвет, в редица случаи и с такова взаимодействие червените са успели да блокират негативни решения, както и да прокарат други решения с позитивен характер. "Това е нов политически момент, различен от досега и успехът зависи много от начина, по който ще построим своята предизборна стратегия и тактика", обясни той.

Три условия за промяна на модела на управление на Столична община и в навечерието на кампанията изброи Паргов: Първо, ликвидиране на абсолютната доминация на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Второ, формирането на мнозинство в следващия общински съвет, алтернативно на ГЕРБ. Трето, избран кмет, подкрепящ и изпълняващ програмата на новото мнозинство.

"Не трябва по никакъв повод да позволим да се отмести вниманието от общинската корупция и злоупотребите с парите на данъкоплатците, от разхищенията на общинския бюджет и за приятелските кръгове, облагодетелствани от общинската управа. Трябва да стане безпределно ясно, че смисълът на нашата борба е именно промяната на тази политика", обърна се Паргов към другарите си. После предупреди, че кампанията ще бъде изключително мръсна, безскрупулна, дори брутална.

"Волята за успех трябва да бъде водеща. Всичко останало да остане на заден план. Целта е ясна. Нужна е мобилизация, която да доведе до постигането й. Сигурен съм, че сполуката ни очаква в края на тунела. Стига да имаме желание, кураж и вяра, че можем да стигнем дотам", завърши Паргов.

Манолова трябва да приеме най-важните точки от платформата на БСП и да ги включи в своята, това условие поставиха делегатите на конференцията. Те делегираха на ръководството си задачата да се срещне с Манолова и да обсъдят общите политики, зад които заедно да застанат.

Не е достатъчна да подкрепиш някого, трябва да имаш кауза и политики, обясни соцлидерката Корнелия Нинова, но изрази увереност, че ще се намерят общите политики.