Средствата за реставрацията на къща Ламартин се свиха от недостатъчните 540 000 лв. до смехотворните 40 000 лв. Те се изгубиха за съвсем малко разстояние в документацията - от индикативния разчет до разчета за капиталови разходи на проектобюджета на Община Пловдив за 2023 г. Това стана ясно по време на общественото обсъждане в залата на Общинския съвет вчера.

Това се случва и на фона на скандалите около обществената поръчка, която бе пусната от зам.-кмета Георги Титюков. Припомняме, че фирма от село Козарка бе избрана за реставрацията. Тя се отказа след разкритията на TrafficNews, че компанията няма правоспособност да реставрира къщата.  След това последва и решение на КЗК заради жалба от втората фирма, тъй като поръчката бе прекратена от Титюков. Тогава от КЗК постановиха комисията, назначен от Община Пловдив да разгледа отново офертата на консорциум „Дондукова градина”. По неясно причини това да не е станало и до днес, а към момента няма решение на ВАС.

Нови неразбории с ремонта на „Ламартин", КЗК отмени прибързано решение на ТитюковКомисията за защита на конкуренцията отмени прекратяването на обществената поръчка

Фирмата от село Козарка се отказа от реставрацията на къща „Ламартин” за 1,5 млн. леваОт „Стосин 2010” са заявили, че не могат да изпълнят предмета на поръчката

 

От включените за културна инфраструктура разходи и такива за материални активи немалка част вече се разходват по различни проекти като средствата за ремонта на новата сграда на Етнографския музей в Стария град и ремонта и социализацията на откритите пространства на Градката галерия в архитектурния резерват. Средствата за ревитализацията на вътрешните пространства на музейна експозиция "Златю Бояджиев" на стойност 9000 лв. и 47 500 лв. за къща "Нишанян" като резидентен център вече са усвоени.

По отношение на капиталовата програма в културни обекти извън мащабните разходи в реставрацията, консервацията и социализацията на Небет тепе и Източната порта, както и проекта по Норвежката програма за модернизирането на пловдивските музеи и галерии и въвеждането на съвременните технологии в експозициите им, не са много сериозните суми.

Заложени са 129 600 лв. за фотоволтаична централа на Природонаучния музей. 95 000 лв. са предвидени за видеонаблюдение в Историческия музей. За покривно съоръжение на лятна сцена "Орфей" от предварително заложените 60 000 лв. са заложени 30 000 лв. За защитното покритие на античните пещи на ул. "Гладстон" са заложени 13 300 лв. Обзавеждане на информационен център Бакалова къща е на стойност 93 860 лв., а за софтуер на Планетариума в Природонаучния музей - 135 344 лв. Предвиденени са 44 400 лв. за ремонта на улици в Тютюневия град.

Екипът на ресорния зам.-кмет Пламен Панов е в готовност за стартиране на процедурите за реставрация и консервация на Форумите Юг и Изток и кино "Космос". Проектите са съгласувани с всички институции и може да се пристъпи към обявяване на обществени поръчки.

"Една от важните ни задачи е да насочим средства за културно съдържание - от една страна организаторите да надграждат, а от друга - да има интересно културни събития. Искаме да предложим динамична програма, която да радва както съгражданите ни, така и гостите на града. Бюджетът за културни събития е 4 974 490 лв. в няколко основни източника - културен календар (2 954 490 лв.), проекти през фондация "Пловдив 2019" (1 600 000 лв.). Важни за града ни са и читалищата. В Пловдив те са 25 и ги подпомагаме със 120 000 лв. 300 000 лв. са заложени за съвместното финансиране на трите държавни културни института Държавна опера-Пловдив, Държавен куклен театър, Драматичен театър-Пловдив.Близо 600 000 лв. са предвидени за разкопки - Ясъ тепе на Брезовско шосе, Голямата могила в район "Южен", очерта основните акценти в културния сектор Пламен Панов.

Той посочи, че бюджетът за култура е повишен с 22 процента спрямо 2022 г.

След представянето на инвестициите в култура кметът на район "Централен" Георги Стаменов поиска в бюджета за 2023 г. да бъдат добавени 2 400 000 лв. за Хуманитарната гимназия за довършване на първата част от ремонта, както и 15 000 лв. за отремонтиране на дограмата на читалище "Антим I", която е в критично състояние.

Присъстващите на обсъждането изказаха подкрепа за бюджета за култура и призоваха средствата за реставрацията на къща "Ламартин" да бъдат влючени в бюджета, а други посочиха, че дори и близо 5 млн. лева не са достатъчни за културни събития, защото именно те са основната причина градът да отчита над 30% ръст от приходи от туризма за първото шестмесечие на 2023 г.

Бюджетът на Пловдив – фантазия от 655 млн. леваОбщественото обсъждане на финансовата рамка се превърна в предизборна трибуна