Кирил Велчев е новият изпълнителен директор на „Пловдив 2019”, съобщиха от общинската фондация, занимаваща се с подготовката ни за Европейска столица на културата. Оттам пишат, че досегашният изп.- директор Валери Кьорлински е обявил своето предизвестие за напускане към Управителния съвет на фондацията. Велчев ще заеме позицията от първия работен ден на следващата година.

Досега Велчев бе директор на дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Пловдив. На последните избори той бе кандидат-кмет на район „Южен”, където изгуби от Борислав Инчев. Това бе и единствената загуба на ГЕРБ по районните кметства. Новият директор е син на общинския съветник и член на УС на Пловдив 2019 проф. Даниела Дженева.

От фондацията пишат, че  Кирил Велчев има богат административен опит в управление на културата в града. Участва активно при създаването на политики  в тази сфера, културната стратегия на града до 2024-та година и др. От 2013-а работи в дирекция „Култура и културно наследство“ към Община Пловдив. Главен организатор е и на Международен фолклорен фестивал. Водеща е ролята му в инициативите за популяризиране на Капана като единствения арт квартал в България. Участва активно в развитието на културния календар на града и в привличането на нови публики и нови събития. Велчев е хореограф и режисьор по образование.

Той поема управлението на фондацията на етапа, в който започва активната работа по реализация на планираните проекти и ще допринесе за реалното свързване между голямата европейска инициатива и културния живот на града.

„Предстои много работа за успешното реализиране на Европейска столица на културата не само за Пловдив, но и за България. Важно е освен проектите, които ще видим до 2019-та да запазим и развиваме традиционните и емблематични за града събития“, каза Велчев и допълни, че предстои да се случат още важни политики в областта на културата и привличането на нови публики за успешната реализация на „Пловдив 2019“.

С оглед преминаването на следващ етап от реализиране програмата на Европейска столица на културата, Управителният съвет на „Пловдив 2019“ взе решение за нова структура, в която се обособяват допълнително звено за продукция към фондацията, както и нов заместник-директор, отговарящ за международната комуникация и партньорства.

TrafficNews.bg