Влак с цистерни избухна край гара Хитрино. Има поне четирима загинали и десетки пострадали.

„В 5:42 часа е получен сигнал от м обилен телефон, че е дерайлирал влак в Хитрино и са се чули гърмежи. Веднага са насочени екипи на пожарна, полиция и Спешна помощ”, заяви пред Нова Тв Ася Йорданова, говорител на полицията в Шумен.

Екипите на пожарната евакуират хората от къщите, които се намират в близост до огнената стихия. 

Периметърът на безопасност е доста голям. На място са само екипи на пожарната. 

Над 100 души от пожарната, включително екипи от Русе, Варна, Шумен и Търговище са на място и се борят с овладяването на огнената стихия. 

Евакуират се всички застрашени хора. Тези, които отказват – принудително. Полицията е решителна”, заяви комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Той потвърди и информацията за загинали хора. По думите му това са поне четирима души, вероятно ще стават и повече.

„Нашите екипи са съсредоточени да вадят от отломките поне тези, които са живи. Поне 12 души с различни наранявания са извадени. Всички медицински заведения в околността са вдигнати под тревога. Повече от 20 сгради са разрушени”, заяви Николов.

Ситуацията е изключително тежка. Пожарът е под контрол, но не е овладян. 

„Първата вълна е била много силна. Има очакване за още взривове, защото са доста вагони. Екипите охлаждат вагоните, но не е ясно какво има в тях”, заяви кметът на Хитрино Нуридин Басри Исмаил. Той заяви, че има много пострадали къщи, има и напълно срутени, изгоряла е сградата на полицията. 

TrafficNews.bg