Изминалата година в Пловдив бе белязана от доста престъпления – от дребни измами и хулигански прояви, до тежки престъпления и жестоки убийства. Има обаче няколко престъпника, които ще бъдат запомнени с комичните си изяви по време на престъпленията, абсурдните мотиви за извършването им и странните им изказвания пред пловдивския съд.

Първият такъв запомнящ се „образ” е на Александър Паталенски – сътворил истински екшън пред пловдивския КАТ, завършил със зрелищен арест. Постъпката на пловдивчанина буквално шокира обществото с буйстването си пред институцията в дрогирано състояние. След като сключи споразумение с прокуратурата, той получи едно общо наказание за редица свои престъпления и ще лежи 10 месеца зад решетките. 

След ареста си в Трето РУ той се е опита да се хвърли от прозореца, но не се стигнал до инцидент. По време на процеса срещу него, той заплашваше, че ще съди България в Страсбург, защото полицаите му спукали тъпанчето.

Паталенски ще остане в историята като човекът с най-краткотрайна регистрация на автомобил. Освен този, мъжът държи още антирекорди като притежател на 63 акта със съответните наказателни постановления и още 25 фиша за превишена скорост. Залавян е два пъти да шофира под въздействие на алкохол.

Паталенски, който буйства пред КАТ-Пловдив и се оказа дрогиран, отива за 10 месеца в затвораМъжът дори опитал да скочи от прозорец в полицията

Вторият култов престъпник, станал известен с изцепките си в пловдивски  съд е мнимият депутат Сергей Димитров – Харварда. Той се изправи пред Темида, със стайлинг на дидждей от ромска сватба, по обвинение за множество измами.

Харварда се е представял за депутат, адвокат, съдия, представител на религиозна организация и посредник на политическа партия. Той използвал няколко схеми и е обещавал, че може да узакони незаконни постройки в различни населени места в Пловдивска област, което не се е случило.

Пред хора, които били загубили имотите си чрез продажби от частен съдебен изпълнител заради неплатени дългове, твърдял, че можел да им ги върне, като заведе съдебни дела и ги спечели. Димитров получавал заплащане, но не извършвал услугите, като завлякъл над 30 души.

Сергей Харварда измамил още 15 души, представял се за депутат , адвокат и общински съветникИ Окръжен съд отказа да освободи мъжа, обвинен в серия измами

Друг запомнящ се престъпник застанал пред съда е 45-годишния Александър Радев, който уби съпруга си в Стамболийски. Въпреки тежкото престъпление в което е обвинен, Сашо ще се запомни с репликите си в съдебната зала.

“Хората в България много не са свикнали с такива отношения между мъже. Андрей ми беше съпруг и най-обичаното от мен създание”, каза Александър пред Темида. „Сега не зная какво става с децата ми, има ли кой да ги храни”, допълни той, говорейки за домашните си любимци - декоративно прасе, 2 кучета и 8 котки.

Изправят на съд Александър, убил съпруга си в СтамболийскиДвамата мъже имали сключен граждански брак в Германия

Следващият обвиняем, който ще остане в историята с постъпките си в съда е Стефан Грозев. Човекът с феноменална памет и интелект, граничещ с гениалност все още е в неизвестност и към настоящия момент продължава да се издирва от полицията. През месец юни той напусна демонстративно съдебната зала и от тогава потъна вдън земя. Малко преди това мъжът обяви гладна стачка зад решетките, искайки да бъде пуснат на свобода.

Той е с повдигнато обвинение за източване на НОИ чрез фалшиви болнични и за лъжесвидетелстване и съзнателно въздействане върху свидетели в хода на разследването.

В хода на процеса, Грозев не веднъж демонстрира изключително арогантно отношение при явяване пред съда, показвайки, че не зачита институциите и твърдейки, че може във всеки един момент да обърне процеса на 180 градуса, ако реши. Грозев многократно демонстрира изключителен темперамент и завидни познания в много сфери от живота, опивайки се да обърне всяко твърдение срещу него в своя полза.

Геният Стефан Грозев, обвинен в източване на НОИ - още е в неизвестност, след като избяга от съдебната залаПо схемата с фалшиви болнични е подсъдим и пловдивският ортопед Георги Кръстев

Друг култов „образ”, застанал пред пловдивския съд е Любомир Яков-Бомбата. Той заслужи прякора си Бомбата, заради многократно подавани на сигнали за поставени взривни устройства.

27-годишният мъж застана пред Темида с широка усмивка, след като беше арестуван за фалшив сигнал за взривно устройство на Централна гара Пловдив. Той е известен и с това, че неотдавна заплаши Бойко Борисов и Ива Митева с убийство.

Любо Бомбата, подал фалшив сигнала за взрив на Централна гара, влезе в затвораС оглед на това, че обвиняемият е в затвора, съдът измени мярка му за неотклонение в „подписка”

В класацията ни за трагикомични престъпници за 2022 година попада и една жена. Това е Мария Димитрова-Карахристева, която блъсна младата лекарка Петя Аргирова на бул. „Пещерско шосе”, като си заслужи прозвището „убийцата на нефилими”.

Според всички очевидци на катастрофата, шофьорката нарочно е блъснала пресичащата на пешеходна пътека лекарка, като я е наричала „нефилим”, „сатанинско изчадие” и други подобни и е крещяла, че ще убива нефилими и затова нарочно я е избрала да я блъсне.

Делото срещу шофьорката ще продължи и през следващата година, като в последното заседание беше назначена нова комплексна тройна съдебно психиатрична експертиза, която трябва да даде отговори на въпроси относно вменяемостта на Мария Димитрова-Карахристева и дали тя е била в „особено психично състояние” по време на инцидента. 

Назначиха нова психиатрична експертиза на „убийцата на нефилими”Свидетели искат присъда за опит за предумишлено убийство