Ролята на медиите в отразяването на събития и даването на гласност на определени факти понякога играят съществена роля по развитието на казуси и разследвания. Делото срещу „убийцата на нефилими” продължава вече няколко месеца, а в днешното заседание бяха изслушани полицаите, пристигнали на мястото на инцидента, момчето, оказало първа помощ на блъснатата Петя и жената сигнализирала медията ни, веднага след инцидента и изпратила снимки от местопроизшествието.

Припомняме, че TrafficNews следи случая от момента на самата катастрофа. Веднага след инцидента на 30 юни миналата година свидетелката Нели Божилова изпрати снимки от мястото на ПТП-то и разказа, какво всъщност се е случило:

„Днес бях свидетел на опит за предумишлено убийство от тази жена, която безчувствено гледа жертвата си-младо момиче, вървящо по тротоара. Нарочва я от другото платно, че е ”нефилим” и с бясна скорост я блъска челно, като навлиза в насрещното движение. Сама си каза, че е луда и всички я знаели в Пловдив , знаели и колата ѝ , тя искала да убива “нефилими” и нас щяла да убие. Защо тези хора имат книжки и защо трябва да страдат невинни хор?. Дано бъде задържана и подведена под отговорност за умишлено убийство”.

Очевидци на катастрофата в Смирненски: Жената удари момичето нарочно, нарече я "нефилим"Шофьорката е арестувана във Второ РПУ, разпитват свидетелите

Макар делото да продължава вече няколко месеца, въпросната жена до този момент не беше давала показания пред магистратите. Именно след публикацията на TrafficNews и последвалите коментари в социалните мрежи Нели Божилова се е свързала с пострадалата Петя.

В момента преди катастрофата, автомобилът шофиран от сина ѝ се е движил непосредствено зад този на Мария Димитрова-Карахристева. Двамата са пътували в посока Пещера.

Аз и синът ми пътувахме за Пещера и в този момент една от колите пред нас даде газ и отиде в насрещното. Минавайки, видях, че има човек легнал на пътя. Синът ми спря и отидохме. До блъснатата жена имаше едно момче, което крещеше "тя я уби, тя я уби", започна разказа си Нели.

Видях, че на тротоара лежи жена, момчето което и помогна беше там и нямаше още други хора. Аз съм и единствената която е снимала случилото се. Изумена съм от това, което се случи пред очите ми”, продължи да разказва през сълзи Нели, сякаш съпреживявайки отново случилото се.

Видях тази жена, тя беше доволна от това, което е направила, сама го каза. Мислехме, че блъснатото момиче е умряло, момчето крещеше, а жената не даваше симптоми на живот. Видях и шофьорката как гледа със задоволство жертвата си. Попитах я как можахте да направите това? И тя каза „тя беше нефилим и трябва да умре”.

Попитах я какво значи „нефилим”, тя ми каза, че това е „мъртва душа”. После я попитах дали е нормална и тя ми отговори: „ да нормална съм, аз така си вървя и си убивам”. Каза ми, че и аз съм нефилим и утре ако ме види и мен ще блъсне.

В този момент Петя направи някакъв спазъм и видяхме, че е жива. Когато и тя видя, че е жива тръгна към нея, сякаш иска да я срита или да и скочи отгоре. Не мога да предположа точно, но така изглеждаше. В този момент започна и нас да заплашва, мен и сина ми. Каза, че и ние сме нефилими и тя трябва да убива нефилими. Държах полицаите да отбележат, че това е опит за убийство. Тя говореше сякаш има някой зад гърба си и не могат да и направят нищо. Подадох сигнали до всички медии, но единствено TrafficNews ми помогнаха”, завърши Нели Божилова.

Показания пред магистратите даде и момчето, което първо се е появило на мястото на катастрофата и е оказало първа помощ на Петя Аргирова. Той е работил като Монтажист на ПВЦ дограма и в този момент е поставял врата на близката кооперация. Ето и какво разказа той:

Аз не бях свидетел на самия сблъсък. Чух удара и излязох да видя какво е станало. Видях момиче на тротоара. Свидетелката Нели също беше там. Май беше със сина си. Видях подсъдимата Мария и помня думите ѝ: „тя е нефилим, тя трябва да умре”.

Той разказа още, че не е комуникирал с Мария, защото е гледал да помогне на Петя.

Питах пострадалата нормални въпроси, за да преценя дали е адекватна след като дойде в съзнание. Помня, че шофьорката викаше „вие знаете ли аз коя съм, целия град ме знае, сега ще ви блъсна и вас".

В последствие от медиите разбрах имената на всички и се свързах с Петя през фейсбук, за да я попитам дали е добре. После спрях да следа случая".

Относно поведението на Мария след катастрофата, момчето обясни, че тя се е държала изключително хладнокръвно все едно нищо не се беше случило.

Стоеше над нея и казваше да не я пипаме, защото трябва да умре. Последваха и заплахи, че и нас може да прегази. Спомням си го като бял ден”, разказа свидетелят.

След него бяха разпитани и полицаите посетили ПТП-то.

Те разказаха, че свидетелите на място са им разяснили случая, как джипът е дал газ и е блъснал жената.

Свидетелите бяха разстроени и обясниха, че според тях това е опит за предумишлено убийство. Дъщерята на Мария им е разказала, че подсъдимата имала психични проблеми и от известно време не си пиела лекарствата”, казаха полицаите.

От разказа им стана ясно още, че между свидетелите и шофьорката нещата са били доста нажежени преди да пристигнат и почти се е стигнало до саморазправа. Според органите на реда, Мария е била абсолютно спокойна.

Припомняме, че още след края на първото насрочено заседание по делото, адвокатът на Мария сподели пред журналисти, че престъплението не  е умишлено и тя е била в „особено психично състояние” по време на инцидента. Тогава адвокат Левашки допълни, че съдебно-медицинската експертиза не е обективна, защото е направена почти 7 месеца след инцидента.

Според всички очевидци на катастрофата обаче, шофьорката нарочно е блъснала пресичащата на пешеходна пътека Петя Аргирова, като я е наричала „нефилим”, „сатанинско изчадие” и други подобни и е крещяла, че ще убива нефилими и затова нарочно я е избрала да я блъсне.

След разпита на свидетелите адвокат Левашки отново поиска повторна експертиза и съдът прие искането му като основателно.

Магистратите отредиха на подсъдимата Мария Димитрова-Карахристева да бъде направено ново експертно изследване. Така за следващото заседание ще бъде изготвена повторна комплексна тройна съдебно психиатрична експертиза от двама съдебни психиатри и клиничен психолог.

Новата дата за делото е 12 януари, като тогава ще бъдат изслушани и последните двамата свидетели.

Съзнавала ли е какво прави "убийцата на нефилими" или е невменяема?Това беше основния въпрос, който се разискваше днес в съдебната зала

Как се стигна до инцидента?

На 30 юни миналата година 31-годишната пловдивчанка Петя Аргирова беше блъсната от джип "Волво“ на пешеходна пътека на булевард „Пещерско шосе”, като според очевидци шофьорката я е гонила с автомобила си и нарочно я е блъснала. Тогава свидетели на произшествието разказаха, че Мария се е държала неадекватно, като нарочила жертвата си за "нефилим" и крещяла, че ще ги убива. 

Веднага след катастрофата, очевидците споделиха пред TrafficNews, че водачката на джипа гледа безучастно пострадалото момиче. 

Петя е лекар и работи в Инфекциозна клиника. По време на инцидента е бързала за болницата, защото майка и не била добре.

Според данни на прокуратурата, на 30 юни 2021 г. Мария посетила магазини в Пловдив, след което се качила в автомобила си и потеглила по бул. „Пещерско шосе“. По това време Петя  се намирала на пешеходна пътека на булеварда. Въпреки че я видяла, шофьорката  отклонила колата и нарочно преминала в платното за насрещно движение, без да намаля скоростта.

От удара, младата лекарка се превъртяла и паднала на тротоара. Мария продължила движението си още няколко метра и спряла. 

48-годишната шофьорка е била тествана за алкохол и наркотици, като пробите й били отрицателни. Пострадалата е била откарана в болница и е установено, че е получила средни телесни повреди.