Съдебни лекари смятат, че Анка редовно малтретирала бебето си. Тя: Никой никога не я бил

Според вещите лица детето е било горено с цигара и имало следи от удари с колан

28.02.2024 13:00 4053 0
Съдебни лекари смятат, че Анка редовно малтретирала бебето си. Тя: Никой никога не я бил

Съдебни лекари смятат, че Анка Михайлова от Столипиново, сочена за убиец на малката Севда, редовно е малтретирала детето си. В областта на главата са установени 3 травматични увреждания, като са необходими минимум 2 удара в различни области, смятат експертите изготвили експертизата.

В случая това не може да се получи от падане. Имало е синдром на третираното дете. Обясненията за механизма на увреждане не съвпадат с травмите. Има симптоми, че детето е третирано в стар период. Възможно е причината за смъртта да е комбинация от травмата и синдрома на раздрусаното бебе”, категорични са вещите лица. Според тях детето е било горено с цигара и имало следи от удари с колан.

Самата Анка даде съвсем различни обяснения за фаталния ден. Тя говори за първи път пред съда, като разказа и нейната версия за случилото се:

Преди 2 години осинови детето и го кръстих Севда, на майка ми, която почина. Сама се грижих за него. Тя беше щастлива, имах спестени пари от работата в чужбина имах и от родителите ми злато и пари и разполагах със средства”, започна разказа си майката осиновител.

Никой не го е бил и хапал нито тогава, нито преди това”, категорична е Анка.

Сутринта същия ден станахме със Севда, излизахме на разходка с количката. Играхме и на обяд се качихме горе. Нахраних я и спа следобеден сън. След това пак излизахме. През деня не е падала. Преди 3-4 дни върху нея паднаха столове и имаше синина по крака. Вечерта играхме, пеех ѝ песни и се смяхме. Дойде време за лягане, като преди това я нахраних и изкъпах. Бях чистила и бях махнала пътеките и килимите. Тя си играеше и гледаше детски предавания. Аз и събираха играчките и го сложих на спалнята. Правих и кашата и чух "туп", разказа Михайлова пред магистратите.

Хвърлих всичко и бягах към спалнята и го видях на плочките. Не беше на себе си. Взех го и го гушнах. Беше със затворени очи, като умряло. Аз го взех и започнах да крещя. Видях, че не идва на себе си. Аз не знаех какво да правя, бях в паника. Виках „Севде, Севде, тук съм майко”, но то не отговаряше. Тогава започнах да викам по-силно за помощ. Излязох от апартамента и не знаех какво да правя. Щипах го да го свестя, не помня да съм го хапала, но не идваше на себе си”, обясни през сълзи Анка.

Тогава тръгнала по стълбите и дошли момчета, които взели детето на ръце, защото тя била по чехли и по пижама. След като са закарали Севда в болница повече не я е виждала.

„Доктора каза да му приготвям леглото и аз реших, че е добре. Полицаите обаче директно ме взеха от пътя. Аз бях задържана като разбрах какво се е случило”, каза още Анка.

Тя отрича да я е била и наказвала преди. Сподели, че е била на обучение преди да осинови Севда, къде са я учили как да се грижи за него.

В днешното заседание показания пред съда дадоха и полицаят, изпратен към мястото веднага след сигнала, както и мъжът който е чул виковете и е закарал Анка до болница.

Инспектор Петър Йочев е бил изпратен към ул.”Клисура” по сигнал за тежко престъпление. „Обадиха ми се, че е извършено тежко престъпление, и ни бяха поставени задачи да отидем в района да намерим свидетели и да разпитаме очевидци. Първоначалната информация беше, че детето е паднало от леглото, ударило си е главата и е в тежко състояние. Заедно с колегата извършихме проверка и разговаряхме с доста хора. Всички те изказаха положително мнение за майката, че добре си е гледала детето и не са виждали агресия от нея. Информацията за нея беше положителна. Качих се в апартамента, беше спретнат, чист и подреден. Разпитали сме 10-20 човека приблизително, някои от тях бяха близки, други съседи. Видяхме и майката, беше притеснена докато бяхме там”, каза униформеният.

Стефан Юстенов е чул писъците на майката и заедно с приятели се е притекъл на помощ. Закарал е Анка и малката Севда в болница с личния си автомобил.

Бях зад блока в който живее жената с 4-5 приятели. Чух викове "детето ми умира". Качихме се по стълбите нагоре и тя вече излизаше. Жената носеше детето, но после го взе Северин Бонев. Качихме се в моята кола и го закарахме в болница. Майката каза, че е паднало от спалнята и си е ударила главата. Детето дишаше, но беше в безсъзнание. Познавам я като комшия, но нямаме общо. Знам, че е добра жена, но аз работя в Германия и рядко съм ги виждал”, разказа Юстенов пред съда.

Според един от защитниците на Анка – адвокат Димитър Будаков трябва да има промяна на правната квалификация на престъплението и промяна в характера на цялото дело. Юристът многократно изрази недоверие в заключенията на съдебните медици, като смята, че следите от хапане нямат отношение към заключенията, че Севда е била системно малтретирана.

По делото престоят разпит на още няколко свидетели, които към момента са нередовни призовани, след което се очаква Окръжен съд – Пловдив да се произнесе относно повдигнатите обвинения и да постанови присъда.

Припомняме, че срещу Анка Михайлова е повдигнато обвинение за това, че на 23 септември 2022 година умишлено е умъртвила малолетната Севда /на 1 година и 9 месеца/, като детето е починало на 16 октомври 2022 г. Според обвинителния акт убийството е извършено спрямо лице, намиращо се в безпомощно състояние и при условията на домашно насилие.

Обвинението срещу 42-годишната жена е по най-тежкия член от наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Всичко по делото четете тук:

Делото срещу Анка от Столипиново, сочена за убиец на детето си, на финалната праваОбвинението срещу 42-годишната жена е по най-тежкия член от наказателния кодекс

Личен лекар и жители на махалата бранят Анка в съда, разпитват близо 30 свидетели по делотоТя е с повдигнато обвинение, че умишлено е умъртвила малолетната Севда

Пуснаха от затвора Айше, обвинена в убийството на осиновеното си бебе в СтолипиновоСъседи са забелязали жената в дома й

Столипиново изправя пред мешерето Айше, убила осиновената си дъщеря, ако се върне в махалата

Съседи на арестуваната майка: Айше е много добра майка, не вярваме да посегне на детето

Анка от Столипиново не признава, че е убила детето си, разпитват всички свидетели в съда

 
Изпрати новина