Анка Михайлова от Столипиново няма да признае пред съда, че е отговорна за смъртта на детето си и делото срещу нея ще протече по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица. Това стана ясно в днешното разпоредително заседание в Окръжен съд – Пловдив.

Анка Михайлова, която е известна в махалата като Айше, е с повдигнато обвинение за това, че на 23 септември миналата година умишлено е умъртвила малолетната Севда /на 1 година и 9 месеца/, като детето е починало на 16 октомври 2022 г. Според обвинителния акт убийството е извършено спрямо лице, намиращо се в безпомощно състояние и при условията на домашно насилие. Обвинението срещу 42-годишната жена е по най-тежкия член от наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Защитниците на Анка – адвокатите Димитър Будаков и Хари Харалампиев поискаха от съда прекратяване на производството и връщането на делото на прокуратурата, за да могат да бъдат отстранени съществени процесуални нарушения.  Според юристите експертизите изготвени в хода на досъдебното производство са непълни и неточни.

Адвокат Будаков наблегна на това, че през цялото време до смъртта на детето никой от вещите лице не изследва какво се случва в мозъка му и какво отражение давам медикаментите върху него. Според юриста съдебно-медицинската експертиза приема нещо абсурдно - че Анка е ударила с юмрук малката Севда, докато е било в безсъзнание и това е предизвикало кръвоизлива в черепно-мозъчната кутия. На база това майката е била представена в медийното  пространство като „човекоядец”. Адвокат Харалампиев от своя страна поиска нова експертиза с участието на детски неврохурург.

Столипиново изправя пред мешерето Айше, убила осиновената си дъщеря, ако се върне в махалатаЖителите на квартала искат доживотен затвор за жената, ако не - взимат правосъдието в свои ръце

Въпреки настояването на защитата на Анка, съдът не прие, че в обвинителния акт има съществени процесуални нарушения и не уважи искането на защитата. Това решение може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд, след което делото ще продължи с разпит на свидетели.

Пред съда ще бъдат разпитани почти 30 свидетели и вещи лица, като първите от тях ще бъдат изслушани в две поредни заседания на 10 януари.

Към момента Анка Михайлова е с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер от 3000 лева. Първоначално жената беше задържана „под стража”, а в последствие освободена. Припомняме, че Анка Михайлова е осиновила малката Севда през 2021 г. след получено одобрение от компетентните служби. Тя отглеждала и се грижела за бебето в апартамента си в Столипиново. Жената започнала да проявява агресия към него, защото не искала да променя установения си начин на живот, а детето ѝ създавало дискомфорт. 

Столипиново изправя пред мешерето Айше, убила осиновената си дъщеря, ако се върне в махалатаЖителите на квартала искат доживотен затвор за жената, ако не - взимат правосъдието в свои ръце

Към датата на жестокия побой момичето било на 1 г. и 9 месеца. Във фаталния ден майката се ядосала няколко пъти, защото то се движело от стая в стая. Поради тази причина тя многократно го нахапала по тялото и го одрала с нокти, ударила го и с ръка по лицето.

Установено е, че по-късно вечерта майката отново проявила агресия към дъщеря си, като я ударила с ръка в задната част на главата. Детето получило черепно-мозъчна травма, изгубило съзнание и изпаднало в кома. То било откарано в болница, като на 16 октомври 2022 г. е починало.

Съседи на арестуваната майка: Айше е много добра майка, не вярваме да посегне на дететоЖената живеела сама с детето , близките й са починали