Делото срещу Анка от Столипиново, сочена за убиец на детето си, на финалната права

Обвинението срещу 42-годишната жена е по най-тежкия член от наказателния кодекс

24.01.2024 19:00 4068 0
Делото срещу Анка от Столипиново, сочена за убиец на детето си, на финалната права

Делото срещу сочената за убиец на детето си – Анка Михайлова от Столипиново е на финалната права. Днес бяха разпитани и последните открити и призовани свидетели в процеса.

След като Анка, по-известна в махалата като Айше, отказа да признае вината си пред съда, стана ясно, че близо 30 души ще дадат показания, преди да се пристъпи към приемане на експертизи и определяне на присъда. Последните четирима свидетели, които все още не са изслушани от магистратите, най-вероятно повече няма да бъдат издирвани, тъй като за някои е известно, че се намират в Германия и съдът ще ползва показанията им от досъдебното производство.

Срещу Анка повдигнато обвинение за това, че на 23 септември 2022 година умишлено е умъртвила малолетната Севда /на 1 година и 9 месеца/, като детето е починало на 16 октомври 2022 г. Според обвинителния акт убийството е извършено спрямо лице, намиращо се в безпомощно състояние и при условията на домашно насилие. Обвинението срещу 42-годишната жена е по най-тежкия член от наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Личен лекар и жители на махалата бранят Анка в съда, разпитват близо 30 свидетели по делотоТя е с повдигнато обвинение, че умишлено е умъртвила малолетната Севда

До момента почти всички свидетеля определят Анка като добра и грижовна майка. Днес по подобен начин я описа и комшийката ѝ Беница Тодорова. Свидетелката каза пред съда, че малката Севда винаги е била спретната и е изглеждала обгрижвано и щастливо дете. За майката също се изказа със суперлативи – грижовна, усмихната и винаги поздравявала. Във фаталната вечер Беница е чула шум, подобен на тупване, но така и не разбрала от къде точно дошло.

Показания пред съда даде и мъжът, който е пътувал в колата на път за болницата, заедно със семейството. Северин Бонев разказа, че познавал майката от махалата. Същата вечер оправял багаж, заедно с жена си, защото щял да минава за Германия. Чул крясъци и викове и отишъл да провери. Видял е детето след инцидента, имало кръв по дрешките и по думите му „малко дишало”. От майката разбрал, че било паднало от леглото.

Офталмологът Ангел Атанасов пък сподели, че при прегледа на детето в болницата видял в очите му така нареченият „синдром на разтресеното бебе”. Зениците на детето били разширени, но без това да е правено медикаментозно. Медикът изрази съмнение, че детето е паднало то леглото, тъй като не е виждал до момента подобни наранявания, дори от по-високо падане.

В следващото съдебно заседание, насрочено за 28 февруари, ще бъдат изслушани заключенията на вещите лица по направените в хода на процеса експертизи.

Пуснаха от затвора Айше, обвинена в убийството на осиновеното си бебе в Столипиново

Към момента Анка Михайлова е с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер от 3000 лева. Първоначално жената беше задържана „под стража”, а в последствие освободена. Припомняме, че Анка Михайлова е осиновила малката Севда през 2021 г. след получено одобрение от компетентните служби. Тя отглеждала и се грижела за бебето в апартамента си в Столипиново. Жената започнала да проявява агресия към него, защото не искала да променя установения си начин на живот, а детето ѝ създавало дискомфорт. 

Към датата на жестокия побой момичето било на 1 г. и 9 месеца. Във фаталния ден майката се ядосала няколко пъти, защото то се движело от стая в стая. Поради тази причина тя многократно го нахапала по тялото и го одрала с нокти, ударила го и с ръка по лицето.

Установено е, че по-късно вечерта майката отново проявила агресия към дъщеря си, като я ударила с ръка в задната част на главата. Детето получило черепно-мозъчна травма, изгубило съзнание и изпаднало в кома. То било откарано в болница, като на 16 октомври 2022 г. е починало.

Столипиново изправя пред мешерето Айше, убила осиновената си дъщеря, ако се върне в махалата

 

Съседи на арестуваната майка: Айше е много добра майка, не вярваме да посегне на дететоЖената живеела сама с детето , близките й са починали

Анка от Столипиново не признава, че е убила детето си, разпитват всички свидетели в съдаОбвинението срещу 42-годишната жена е по най-тежкия член от наказателния кодекс

Акценти

Изпрати новина