Анка Михайлова от Столипиново отказа да признае пред съда, че е отговорна за смъртта на осиновеното си дете и делото срещу нея стартира по същество с разпит на свидетели и вещи лица. Близо 30 души ще дадат показания пред Окръжен съд – Пловдив, като днес е първият ден с насрочени разпити.

Анка Михайлова, която е известна в махалата като Айше, е с повдигнато обвинение за това, че на 23 септември миналата година умишлено е умъртвила малолетната Севда /на 1 година и 9 месеца/, като детето е починало на 16 октомври 2022 г. Според обвинителния акт убийството е извършено спрямо лице, намиращо се в безпомощно състояние и при условията на домашно насилие. Обвинението срещу 42-годишната жена е по най-тежкия член от наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Анка от Столипиново не признава, че е убила детето си, разпитват всички свидетели в съдаОбвинението срещу 42-годишната жена е по най-тежкия член от наказателния кодекс

Пръв пред магистратите днес застана личният лекар на Анка и Севда - доктор Мария Стефанова. Жената е общопрактикуващ лекар на семейството от 2000 година, като по думите ѝ Анка е полагала даже прекомерни грижи за малката Севда. Ходили са редовно на прегледи, като са спазвали стриктно всички предвидени прегледи и имунизационната програма.

Беше прекрасно детенце, имаше нормални детски заболявания”, допълни лекарката. Тя определи Севда като добре обгрижвано и любвеобилно дете. От думите на доктор Мария Стефанова става ясно още, че последният преглед на Севда е бил в края на юли 2022 г.

Бях шокирана и много изненадана от случилото се. Никога не съм очаквала нещо подобно от нейна страна. Никога не съм имала проблеми с нея. Винаги е била възпитана и не е правила проблеми за нищо”, допълни още лекарката.

Майката на хапаното дете Анка: Аз нямам никаква вина, искам съдът да ме пусне!Експертизата сочи, че обвиняемата е здрава и не страда от психическо заболяване

След разпита на общопрактикуващият лекар, показания дадоха и медиците, които са били на смяна при приемането на детето в УМБАЛ „Свети Георги”. От разпита им се потвърди, че малката Севда е била докарана в болницата в изключително тежко състояние. Детето е било интубирано и настанено в Интензивното отделение. По думите на дежурният детски хирург Севда е докарана в изключително тежко състояние, с хематон на главата и охлузвания и синини по тялото и крайниците. Констатирано е и кървене от белия дроб, като състоянието му постоянно се е влошавало.

От показанията на лекарите стана ясно още, че детето е доведено около 23-23:30 часа във фаталната вечер, в тежко състояние в кома. Имало е кръвонасядания по лицето с различна давност като време, като от хапане. По тялото е имала синини в различен цвят, като от наранявания с пръсти, но според данните предоставени на медиците, момиченцето е било паднало от леглото. 

Пред магистратите лелята на Анка – Шенка Йорданова определи подсъдимата като изключително добра и грижовна майка, която никога не би посегнала на детето си. Съседка на подсъдимата също я определи като добър родител.

Разпитан беше и 21-годишният Васко Стоянов, който е закарал детето до болницата. Той не е познавал майката и детето, а във фаталната вечер е чул писъци и викове за помощ. Разбрал, че детето е паднало от леглото и го транспортирал до лечебното заведение.

Разпитите на свидетели ще продължи и в следобедните часове на днешния ден, както и в още няколко заседания.

Пуснаха от затвора Айше, обвинена в убийството на осиновеното си бебе в СтолипиновоСъседи са забелязали жената в дома й

Към момента Анка Михайлова е с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер от 3000 лева. Първоначално жената беше задържана „под стража”, а в последствие освободена. Припомняме, че Анка Михайлова е осиновила малката Севда през 2021 г. след получено одобрение от компетентните служби. Тя отглеждала и се грижела за бебето в апартамента си в Столипиново. Жената започнала да проявява агресия към него, защото не искала да променя установения си начин на живот, а детето ѝ създавало дискомфорт. 

Към датата на жестокия побой момичето било на 1 г. и 9 месеца. Във фаталния ден майката се ядосала няколко пъти, защото то се движело от стая в стая. Поради тази причина тя многократно го нахапала по тялото и го одрала с нокти, ударила го и с ръка по лицето.

Установено е, че по-късно вечерта майката отново проявила агресия към дъщеря си, като я ударила с ръка в задната част на главата. Детето получило черепно-мозъчна травма, изгубило съзнание и изпаднало в кома. То било откарано в болница, като на 16 октомври 2022 г. е починало.

Столипиново изправя пред мешерето Айше, убила осиновената си дъщеря, ако се върне в махалатаЖителите на квартала искат доживотен затвор за жената, ако не - взимат правосъдието в свои ръце