Нова жертва на Drug Check! Арестуваха пловдивчанин в Бургас, изкараха го наркоман без да е опитвал дрога в живота си

Униформени са убеждавали Алекс да не дава кръвна проба, била скъпа и нямало да му помогне

Пловдив 12.01.2022 21:00 17727 0
Нова жертва на Drug Check! Арестуваха пловдивчанин в Бургас, изкараха го наркоман без да е опитвал дрога в живота си

Поредният пловдивчанин попадна в капана на фалшиво положителните драг чекове. Този път 22-годишният мъж е станал жертва на Drug Check 5000, който е отчел положителна проба за амфетамин.

След серия сигнали и публикации на случаи с фалшиво позитивни драг чекове, TrafficNews започна кампания за преразглеждането на използването на полевите Драг чекове 3000! През последната година медията ни представи редица случаи на пловдивчани, които изгубиха работата си, достойнството и книжките си след положителни проби за дрога на пътя. Впоследствие кръвните им проби се оказаха отрицателни.  Освен че крайният резултат опровергава първоначалните тестове, се оказва че доказването на това дали водачът е употребил или не накотични вещества, отнема между един и половина и три месеца. Междувременно шофьорът е без книжка. Не са редки случаите, когато положителният полеви тест става причина за "обиск в условията на неотложност" на водача. Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. Законът не предвижда компенсация за пострадалите водачи. Граждани и юристи смятат, че това тези практики са злоупотреба с правата ни. 

Тараш, унижение и арест след пореден фалшиво позитивен Drug Check в Пловдивско! Шофьор ще си търси правата „до дупка”

Нови жертви на полевите драг чекове в Пловдив! Двама набедени „наркомани"се оказаха с чисти проби

Днес ще ви разкажем за един пловдивчанин, който е бил арестуван в Бургас. Алекс Т. е на 22 години от Пловдив. Работи в дружество, намиращо се на 20 километра от града под тепетата и всеки ден пътува. Освен това длъжността му е свързана с постоянно пътуване.

На 1 януари Алекс бил в Бургас. Около 21:00 часа той управлявал колата си, когато на един от светофарите бил настигнат от патрулка. Униформените му казали да изгаси двигателя и да слезе.

„Беше нормална проверка – наличие на документи, инспекция на багажника. Поканиха ме да дам проба за алкохол – тестът беше отрицателен. След това ми направиха и тест за дрога с на Drug Check 5000. Бях в шок – резултатът бе положителен за амфетамин. Никога не съм употребявал дрога, дори и трева. Не съм си и помислял да вземам амфетамини.  Отказах да приема пробата, дори не подписах протокол. Заявих, че искам да дам кръв. Тогава започнаха и двамата служители на реда да ме убеждават, че е грешка. Щяло да бъде по-лошо за мен, много било скъпо и не мога да платя. Казах, че не ме интересува сумата – искам да дам кръв. Отведоха ме в болницата, оказа се, че въобще не се плаща за пробата. След това пренощувах в ареста, взеха ми книжката и ми свалиха номерата на колата”, започна разказа си Алекс Т.

22-годиншият пловдивчанин е наел адвокат. Потърсил е и ВМА, за да разбере колко време ще отнеме изготвянето на анализа на кръвта.

„От лечебното заведение ми казаха, че резултат може да бъде изготвен за няколко дни, но между 40 и 60 дни отнема изготвянето на документацията и предоставянето й до съответното МВР. Аз нямам нито 40 , нито 60 дни. Не мога да ходя на работа, най-вероятно ще бъда и уволнен. Търсих съдействие в полицията, но процедурата е такава – имаш положителен тест, книжката остава в районното. И до там – край на работа, на личен живот”, разказва още Алекс.

Той ще се бори докрай за правата си и се надява на справедливост. Що се касае до положителния резултат, младият пловдивчанин си го обяснява с факта, че е изпил няколко енергийни напитки.

Както TrafficNews съобщи преди време, енергийни напитки, медикаменти, кофеинови напитки и дори храни могат да окажат влияние върху пробите с Drug Check.

Спецификата на Drug Check 3000: Храна, лекарства, кофеин и енергийни напитки могат да окажат влияние на пробата

ВМА за полевите наркотестове: При Drug Check 3000 има риск от субективна грешка

Нашето проучване, статистиката и многобройните експерименти с драг чек, които направихме показаха, че всеки втори или трети шофьор в страната ни е потенциален  престъпник. Защото шофира след употреба на обезболяващо или успокоителни, които реагират положително на наркотици при проверка от полицията. И ако това се случи, процедурата вече е ясна -арест, обиск и докато не излезе кръвната проба пред обществото, водачът е  сочен за  "наркоман". На това мнение са и експертите, с които разговаряхме и пред които правихме експеримент с Драг Чек 3000. Един от тях е психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. Тя се съгласи да пробва как реагира тестът на медикаменти. Вижте експериментът, който направи д-р Гълъбова и интервюто с нея:

 

Д-р Цветеслава Гълъбова: Наредбата за наркотичните вещества е неграмотна, трябва изцяло нова

Изпрати новина