От ден на ден все повече водачи попадат в клопката на фалшивите резултати от Drug Check 3000 в Пловдив и областта. TrafficNews представи не един или дава случая на водачи, които по един или друг начин са потърпевши от „положителните” пороби за наркотични вещества.

Нови жертви на полевите драг чекове в Пловдив! Двама набедени „наркомани"се оказаха с чисти пробиПловдивчанин загуби работата си, друг бе обискиран като престъпник

Поредният случай е на Емил Узунов от Асеновград. Освен, че е останал бе книжка за близо 80 дни, водачът е бил обискиран, както и дома му пред очите на двете си деца. Освен това колата му е била конфискувана.

На 16 февруари Емил е трябвало да пътува с клиенти до Велинград, за да записват видео клип. На един от булевардите в Асеновград обаче е спрян от патрул на КАТ. След справка на документите му, се оказало, че има невръчен фиш.

„Полицаите ме помолиха да ги последвам до районното, за ми връчат глобата. Нямаше проблем, отидох, получих си фиша и се подписах. На вратата обаче ме върнаха и поискаха да ме тестват за наркотични вещества. Не съм взимал такива субстанции и се съгласих. Нещеш ли се оказа, че съм наркоман. Drug Check-ът показа наличие на амфетамин. Веднага ми сложиха белезници. Аз заявих, че няма да оставя така нещата и пожелах нов тест”, разказа Узунов.

Асеновградчанинът е бил отведен за кръвна проба в болница, а след това обаче откаран в дома му.

„По неотложност извършиха обиск вкъщи. Пред очите на двете ми деца, с белезници на ръцете, ме вкараха вътре и започна тараш. Всичко свалиха и огледаха. След това обискираха и колата ми. Не така свършва историята. Свалиха ми номерата, а колата е конфискуваха.Държаха ме в ареста 24 часа и ме освободиха с повдигнато обвинение”, допълва Емил.

Близо 80 дни Емил е чакал, за да докаже правотата си. На 16 май е получил резултатите си от ВМА, които са били отрицателни. През това време е търсил съдействие от близки и познати, които да шофират вместо него.

„Бизнесът ми е свързан с пътуване. Молех приятели да ме возят. Колата успях да си я взема и да я прибера в гаража, след писмо до полицията. С тяхно разрешение е на съхранение удома. В момента чакам прокуратурата да приключи производството срещу мен, за да ми бъде върната книжката,  както и номерата на колата”, заяви още Узунов.

Асеновградчанинът е категоричен, че ще си търси правата по законовия ред. Той е наел двама адвокати, чрез които ще подаде жалба срещу МВР за претърпените  имуществени вреди.

„Решил съм да се боря за правата на всички водачи, потърпевши като мен. Ще заведа дело и срещу Административен съд, защото трябва да се промени нормативната уредба и практиката за подобни казуси. Това е безумие. За мен трябва да се вземе пример от Западна Европа, как да се действа при подобни случаи”, категоричен е Емил Узунов.

Той недоумява и защо вторият по големина град няма лаборатория, в която да се правят анализи на кръв за наличие на наркотични вещества.

TrafficNews отправи и официално запитване до ОД МВР – Пловдив, свързано с Drug Check 3000.

Очаквайте и тяхното становище.

След серия сигнали и публикации на случаи с фалшиво позитивни драг чекове, TrafficNews започва кампания за преразглеждането на използването на полевите Драг чекове 3000! През последните 4 месеца медията ни представи шест случая на пловдивчани, които изгубиха работите си, достойнството и книжките си след положителни проби за дрога на пътя. Впоследствие кръвните им проби се оказаха отрицателни. 

Освен че крайният резултат опровергава първоначалните тестове, се оказва че доказването на това дали водачът е употребил или не накотични вещества, отнема между един и половина и три месеца. Междувременно шофьорът е без книжка.

Не са редки случаите, когато положителният полеви тест става причина за "обиск в условията на неотложност" на водача. Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. Законът не предвижда компенсация за пострадалите водачи. Граждани и юристи смятат, че това тези практики са злоупотреба с правата ни.

 

Въпреки, че Пловдив е втория по големина град и в него има медицински университет, тук няма оторизирана лаборатория, където да се обработват тези проби. Затова всяка една от тях се носи за анализ в столицата. Което само по себе си е парадокс. 

От няколко часа до 1-2 дни отнема изследването на кръвна проба за наличието на наркотични вещества. Изготвянето на експертното заключение и цялата придружаваща документация по кореспонденцията с МВР може да отнеме повече време (до месец), в зависимост от ангажираността на специалистите (техническата обработка на документите и заключенията се изготвят от самите специалисти, извършващи изследванията).

Това сочат официалните данни на Военномедицинска академия, предоставени на TrafficNews.

ВМА за полевите наркотестове: При Drug Check 3000 има риск от субективна грешкаНатоварването на лабораторията е скочило тройно през последната година