След серия сигнали и публикации на случаи с фалшиво позитивни драг чекове, TrafficNews започва кампания за преразглеждането на използването на полевите Драг чекове 3000! През последните 4 месеца медията ни представи редица случаи на пловдивчани, които изгубиха работите си, достойнството и книжките си след положителни проби за дрога на пътя. Впоследствие кръвните им проби се оказаха отрицателни.  Освен че крайният резултат опровергава първоначалните тестове, се оказва че доказването на това дали водачът е употребил или не накотични вещества, отнема между един и половина и три месеца. Междувременно шофьорът е без книжка. Не са редки случаите, когато положителният полеви тест става причина за "обиск в условията на неотложност" на водача. Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството.

Законът не предвижда компенсация за пострадалите водачи. Граждани и юристи смятат, че това тези практики са злоупотреба с правата ни. 

В тази връзка търсим мнения от лекари, юристи  и експерти по темата. 

В България и в частност Пловдив, водачите се тестват с полеви тест Drug Check 3000, като пробата се взима от слюнка. Тестовете засичат едновременно 5 вида наркотични класове – канабис, какаин, опиати, амфетамин, метамфетамин, всеки от които има включени различни компоненти от забранени вещества. Необходимото време за взимане на пробата е от 30 до 90 секунди, а анализът на пробата е около 10 минути.

Редица специалист обаче са категорични, че Drug Check 3000 дават сериозни отклонения при полевите проби.

По официални данни в характеристиките на тестовете, категорично е описано, че при имуно-химичните тестове могат да настъпят фактори, които да окажат влияние на надеждността. В редки случаи поради това при положителен резултат изпитваното лице не винаги в действителност е консумирало забранени наркотични субстанции.

Според спецификацията на самото техническо средство, тестовете трябва да се съхраняват при температура от 4 до 25 градуса. Което означава, че извършването на проверка извън параметрите на съхранение, би могло да доведе до отклонение в показателите, дадени от производителя. Никой не може да каже как тестовете се съхраняват в служебните автомобили през лятото и през зимата.   Вероятността да дадат отклонение дори само на база неправилно съхранение, е много голяма.

Поради това изрично е вписано в характеристиката на Drug Check 3000, че преди да се използва комплекта, той трябва да се затопли с ръце. При температура над 30 градуса, то анализът на пробата трябва да се удължи с още 10 минути.

Оказва се, че Drug Check 3000 е силно чувствителен и към специфични въздействия, като например храна, лекарства по лекарско предписание, енергийни и кофеинови напитки и други.

По време на изпитание на самите тестове, се оказва, че слюнката може да бъде замърсена от тонизиращи и възбуждащи продукти, дъвки и цигари, както и вода за уста.

„Тъй като е невъзможно да се установи евентуалното влияние на всички хранителни продукти и напитки върху теста, се препоръчва преди взимане на пробата да се изчака поне 10 минути”, се казва в спецификата на Drug Check 3000, публикувана в официалният сайт на дистрибутора alcotester.bg.

Самият драг чек е силно чувствителен и видно от самата спецификация на техническото средство, то мери само качествени, а не количествени показатели.

Може да се окаже, че един тест е положителен когато има натрупване на няколко вещества от един клас, например метамфетами. При количествен тест обаче може да се докаже, че нито един от компонентите не е в достатъчно количество, което е необходимо, за да се отчете наличие на забранена субстанция.

В същото време Drug Check 3000 може да хване по-висока концентрация на някои чисто разпространени вещества, тъй като според характеристиката никотин, тетрациклин и съставките на ибопрофен може да окажат влияние в положителна насока при анализа на пробата. Когато едно лице е приело някои от посочените медикаменти в голямо количество Drug Check 3000 може да отчете положителен резултат, защото организмът е пренаситен с активните вещества на лекарствата и при наличие на над 10.000 ng/mL от тях, те могат да бъдат уловени като забранени субстанции.

За сериозните отклонения на Drug Check 3000 потвърдиха за TrafficNews  и от ВМА. След наше запитване до Военномедицинска академия заявиха, че при техническото средство Drug Check 3000 отчитането на резултата е визуално, от изследващия, което създава риск за субективна грешка. 

ВМА за полевите наркотестове: При Drug Check 3000 има риск от субективна грешкаНатоварването на лабораторията е скочило тройно през последната година

Медията ни потърси коментар и от юристи в лицето на адвокат Борислав Мазнев. Дълги години той работи като дознател в системата на МВР , а след като напуска, се занимава с наказателно право. 

По думите му около 30 % от използваните полеви тестове Драг чек 3000 дават отклонение и неверни показания. В следствие на това, досъдебните производства се прекратяват и обвиненията падат. Това  дава право на потърпевшите да търсят отговорност от административния орган, който в този период им отнема свидетелството на управление на автомобила, спира колата им от движение, като по този начин го възпрепятства да изпълнява трудовите им задължения и ограничава социалния им живот.

Адв. Мазнев: 30% от полевите драг- тестове дават неверни резултати, необходима е законодателна промянаИма субективен елемент при извършването на проверките на пътя, коментира дългогодишният дознател

Междувременно още един потърпевш от фалшиво положителен тест заведе дело за наложените му административни санкции пред Административен съд.

Пловдивчанин е бил спрян за проверка на 2 февруари в града под тепетата. Той е бил изпробван за наличието на наркотици, като драг чекът е показал положителни стойности за амфетамин.

Мъжът е откаран за кръвна проба, след отказа да приеме резултата. Междувременно книжката му е била отнета, а номерата на колата свалени.

След 3 месеца чакане резултатите от ВМА са били изготвени и според анализа на пробата, пловдивчанинът не е употребявал наркотици. Книжката му е била върната, но административната санкция – отнемане на номерата не е била отменена.

Поради последния факт, пловдивчанинът завел дело в Административен съд. Освен, че жалбата му е била приета и административната санкция отменена, магистратите са осъдили МВР да заплатят разходите на младежа по всичките производства.

TrafficNews отправи и официално запитване до ОД МВР – Пловдив, свързано с Drug Check 3000. И към този момент становище от тяхна страна липсва.

Медията ни ще продължи да търси мнения и коментари по казуса с експерти, юристи и заинтересовани лица.

Тараш, унижение и арест след пореден фалшиво позитивен Drug Check в Пловдивско! Шофьор ще си търси правата „до дупка”Освен това колата му е била конфискувана

Нови жертви на полевите драг чекове в Пловдив! Двама набедени „наркомани"се оказаха с чисти проби