Още двама шофьори попаднаха в капана на фалшиво положителните драг чекове под тепетата. Водачите са тествани с полеви тестове, които отчели положителен резултат. Кръвните тестове обаче излезли негативни. И двамата пловдивчани се оказаха „чисти”.  Парадоксалното е, че двамата са чакали над 80 дни, за да се установи истината. На единият от тях това е коствало работното място, а на другия пари и много нерви. 

Димитър Славов работел в голяма телекомуникационна компания. Работата му е била свързана с постоянни пътувания. На 7 февруари бил спрян за рутинна проверка. Униформени са прегледали документите му, а след това го поканили да даде проба за дрога и алкохол. Дрегерът отчел отрицателен резултат, но драг чекът показал положителни стойности. 

„Аз никога през живота ми не съм употребявал никакви наркотични вещества. Изведнъж пробата ми бе за наличие на амфетамин. Бях изненадан и веднага поисках да дам кръв и урина. С патрулка ме откараха в болница, за да дам проба. След това прекарах 24 часа в ареста”, разказва Димитър.

От 7 февруари пловдивчанинът живее в кошмар. Три месеца Славов стои в неведение какво ще покаже пробата. Междувременно книжката му е била отнета, респективно освободен от работа.

„Наех си адвокат, който проверяваше през ден какво се случва. Търсих си работа, но без книжка не ме наемат. На 14 май ми се обади следовател от Първо районно, за да ми каже, че пробата ми е отрицателна. Експертизата е изпратена до прокуратурата, за да ми се прекрати наказателното производство. Все още не ми е върната книжката”, допълни Димитър.

Пловдивчанинът обмисля да заведе жалба срещу МВР.

„Докато бях вкъщи, без работа и пари, четох много материали за подобни случаи. Хора споделят в социалните мрежи, че пробите реално излизат до един месец, а забавянето по 60-80 дни се дължи на забавяне в плащанията от страна на МВР към Военномедицинска академия”, завършва разказа си Славов.

Почти подобен е случая и с още един пловдивчанин. 38- годишният бизнесмен бил спрян за проверка сутринта , докато отивал на работа. Полевият тест бил положителен, но той настоял да бъде тестван с Драг чек 5000. Вторият тест , който полицаите направили в районното бил отрицателен. Въпреки това служителите заявили , че ще зачетат първия и го пратили на кръвна проба. Последвал и обиск в дома му, при който не е открито нищо незаконно. Предприемачът останал 24 часа зад решетките, а след това е бил освободен. "На 86-я ден разбрах, че пробата ми е отрицателна и то след като аз самият потърсих информация. Три месеца съм без книжка, което за активен човек като мен си е сериозен проблем. Да не говорим , че съседите станаха свидетели на необоснования обиск, който беше направен в абсолютно нарушение на закона без поемни лица и да получа документ. Това, което се случва е абсолътно беззаконие", коментира пловдивчанинът. 

Процедурата по връщане на свидетелството за управление също отнема време. "Вместо да ми донесат книжката в къщи и да ми се извинят, аз трябва да ходя по прокуратури, да пускам молби и да чакам още сума време , при положение , че нямам никаква вина. Категоричен съм , че ще си търся правата по съдебен ред" заяви той. 

 Това са поредните случаи на фалшиви тестове за дрога в рамките на 4 месеца в Пловдив.

Преди месец разказахме за пловдивчанин, Анджело Тешейра, който близо два месеца бе оставен без работа, кола и шофьорска книжка след полеви тест, показал наличие на кокаин. След 45 дни чакане, младежът се е оказал с чиста кръвна проба без никакви следи от забранени субстанции. 

Анджело е международен шофьор към частна фирма. На 16 януари, прибирайки се към дома си, той е спрян за рутина проверка на Коматевско шосе. След преглед на документите, Тешейра е бил поканен да даде проба за алкохол и наркотици.

За трети път в Пловдив: Шофьор остана без работа заради фалшив позитивен тест за кокаин

Подобен е случая с Йордан  Майсторов, който остана 44 дни с отнето свидетелство за управление на МПС заради съмнителен резултат за наркотици. Направената му проба на 8 декември сочила съмнителен резултат за употребени амфетамини.

Без вина-виновен! Пловдивчанин остана без работа и книжка след грешен тест за дрога, ще съди МВР

TrafficNews започва кампания за преразглеждането на използването на полевите Драг чекове 3000! В тази връзка ще потърсим мнения от лекари, юристи  и експерти. 

Какъв период от време отнема обработването на кръвна проба за наличието на наркотични вещества? Колко време след обработката на пробата, резултатите се предоставят на МВР? И какъв процент от взетите кръвните проби са отрицателни?

Тези въпроси медията ни изпрати до ВМА, където се обработват пробите. Отговорите са повече от интересни, очаквайте ги в следващия материал по темата.