През последните 4 месеца медията ни представи редица случаи на пловдивчани, които изгубиха работите си, достойнството и книжките си след положителни проби за дрога на пътя. Впоследствие кръвните им проби се оказаха отрицателни.  Освен че крайният резултат опровергава първоначалните тестове, се оказва че доказването на това дали водачът е употребил или не накотични вещества, отнема между един и половина и три месеца. Междувременно шофьорът е без книжка. Не са редки случаите, когато положителният полеви тест става причина за "обиск в условията на неотложност" на водача. Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. 

Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. Законът не предвижда компенсация за пострадалите водачи. Граждани и юристи смятат, че това тези практики са злоупотреба с правата ни. 

TrafficNews  започна кампания за промяна в наредбата и преразглеждане на  използването на полевите Драг чекове 3000! 

Вече ви разказахме как едно хапче, без рецепта може да те прати в ареста за 24 часа.Нашето проучване, статистиката и многобройните експерименти с драг чек, които направихме показаха, че всеки втори или трети шофьор в страната ни е потенциален  престъпник. Защото шофира след употреба на обезболяващо или успокоителни, които реагират положително на наркотици при проверка от полицията. И ако това се случи, процедурата вече е ясна -арест, обиск и докато не излезе кръвната проба пред обществото, водачът е  сочен за  "наркоман". На това мнение са и експертите, с които разговаряхме и пред които правихме експеримент с Драг Чек 3000. Един от тях е психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. Тя се съгласи да пробва как реагира тестът на медикаменти. Вижте експериментът, който направи д-р Гълъбова и интервюто с нея:

 

Цялото интервю с д-р Цветеслава Гълъбова четете тук:

–Направихме три теста. Един, с който тествахме моментно състояние, втори с  бензодиазепин, и трети с лекарство с кодеин. Реагираха и трите. В момента чувствате ли се упоена, дрогирана, да не можеш да шофираш?

Не, не. Чувствам се както обичайно.

–Като наркоман?

 Категорично не. Все пак ни е правихме тестове с медикаменти, регистрирани в България, които се употребяват съвсем легално.

–И като престъпник не се чувствате?

– Не, даже не ми хрумва да се чувствам като престъпник. Това са медикаменти. Медикаментите са вещества, които са преписват от лекари и са предназначени за различни заболявания. Няма как човек, който е болен да се чувства престъпник затова, че е болен.

–След като излезете оттук, ще се качите ли на колата?

 Да, няма на какво друго да се кача, защото имам ангажименти и изобщо моят живот минава в значителна степен в колата.

–А, ако ви спрат и ви направят драг чек и покаже тези неща? Тогава следва арест, обиск. Ще обявят, че Цветеслава Гълъбова е шофирала под въздействие на наркотични вещества и ставате "наркоман", докато не излезе кръвната проба?

 Да, точно така ще се получи за съжаление.  Защото има много пробойни в нормативната Наредба, регламентираща правенето на драг чек на шофьорите, употребяващи упойващи вещества.Повече от абсурдно е и заради това, че във въпросната Наредба са включени вещества, които са медикаменти. За трети път казвам, легални вещества, които се изписват от лекари.И заради това, че се действа толкова бързо с ограничаващи свободата мерки докато излезе кръвната проба. Както знаем, лабораториите изследващи кръвни проби са една или две в страната. И заради това, че без да го искаш, без да си извършил нищо просто лекувайки се, можеш да попаднеш в криминалните хроники, докато се разбере, че нямаш сестра.

–Това обаче, как ще го обясните на вашето семейство или на хората, след като излезе в криминалната хроника?

 Много ще е трудно. Веднъж хвърлено едно петно от такова естество, то много трудно се премахва. Затова  категорично смятам, че трябва основно да се преработи тази Наредба. Да, на мен като лекар ми е известно, че някои от тези лекарства се използват и от хора, които имат наркотични зависимости, с цел казано на жаргон „друсане“. Това обаче категорично не може да бъде основание хора, които нямат нищо общо със зависимостта и които наистина се лекуват да попадат по този начин в регистрите и да бъдат лишавани от свобода докато излезе кръвната проба. Това означава, че трябва да се направят повече лаборатории във всеки областен град, това да се случва в рамките на няколко часа. Човек да има възможност да представи документи, удостоверяващи твърдението му, че провежда лечение. Защото с тези лекарства, освен най-простото главоболие се лекуват и много сериозни психични заболявания. Лекува се епилепсия. Има един медикамент, който  амфетаминов дериват с който се лекува нарколепсия или това е една повишена склонност към сън –внезапно заспиване, хиперкинетичното разстройство също се лекува с него.

Така че, автоматичното вкарване на тези медикаменти всичките под един знаменател и хората при драг чек установено, че са употребили тези медикаменти заедно с тези употребили наркотични вещества, вкарването под един знаменател е меко казано некоректно. Това  е някакво много тежко недомислие.

–Тези лекарства дори не фигурират в списъка, посочен за реакции на Драг чек 3000?

 Да. На практика е така. Да не говорим, че има и един медикамент, който се изписва на бяла рецепта и е наркотично обезболяващо. То се използва от раково болни, от хора с тежки неврологични заболявания, които протичат с изразен болков синдром. Много са възможностите за употреба на тези медикаменти. А, те са вкарани заедно с кокаин, тетрахидро канабинол и с амфетамини. Всичките са вкарани под един знаменател.  Категорично не бива да е така, защото хора,които се лекуват ще се окажат в ролята на престъпили закона .

–А хората, които се лекуват с медикаменти, са много повече от 200 хиляди, както стана ясно?

 Категорична съм, че са много повече. Имайте предвид, че медикаментите на зелени рецепти. Бензодиазепини се изписват не само от нас психиатрите.Те се изписват от невролози за лечение на епилепсия. Те са основни медикаменти за лечение на епилепсия. Изписват се от кардиолози, акушер гинеколози, от общопрактикуващи лекари. Използват за лечение на панически разстройства, на всякакви тревожни разстройства като съпътстващо лечение при депресивни разстройства. Използват се понякога даже и като съпътстващо лечение при психози.Т.е кръгът от хората с определен тип заболявания, които използват бензодиазепини, те са основно премахващ тревожността средство, е много голям. И съм сигурна, че са много повече от 200 хиляди души в България.

– И ако те са толкова много, то хората употребяващи обезболяващи, без лекарско предписание със съдържание на кодеин, са още повече?

 Със сигурност. Този медикамент, който използвах, който е обезболяващо и е със съдържание на кодеин имаше реклами поне до преди две години по телевизията, което значи че е бил без рецепта.

–Те и другите със съдържание на кодеин са без рецепта, без лекарско предписание?

 Да. Така е.

–Добре, на тези хора какво да кажем? Не ги пийте повече тези лекарства, или не шофирайте?

  Медикаментите, които могат да повлияят на съзнанието в листовките е указано да се приемат с повишено внимание при работа с машини и шофиране. Няма обаче изрична забрана. Ние, лекарите ,винаги обясняваме, че това е възможно да се случи, и оставяме на самия пациент да прецени дали се чувства достатъчно във форма да шофира.  Топката не е в лицето на пациентите или лекарите, топката е в създателите на тази Наредба. В този й вид Наредбата от моя чисто професионално гледна точка е неграмотна. Най-малкото, защото в нея фигурират медикаменти, а тя  като цяло е за наркотични упойващи вещества. Бензодиазепините нито са наркотични, нито са упойващи.  Наистина много сериозен ремонт трябва на тази Наредба, т.е една изцяло нова Наредба. Разбира се, шофирането под влияние на наркотични и упойващи вещества трябва да бъде преследвано от закона, защото знаем какви тежки произшествия се случват, но всичко трябва да бъде направено с много ясен регламент.

–Нашите многобройни опити показаха, че тестовете са много точни?

 Да. И явно са високо чувствителни.  Направихме експериментите с много малко количество вещество- с половин таблетка бензодиазепин и една таблетка болкоуспокояващо, което има 10 мг кодеин. Веднага се позитивираха. Това  означава, че  те наистина са високочувствителни, което  е добре. Само че, има възможност според мен с няколко бързи движения преди това, ако шофьорът не внимава, тестовете да бъдат компрометирани и то за негова сметка.

- Няма ли възможност да се помисли и за това как в обратен ред да се случват нещата? Т.е да ги няма всички тези арести, обиски и криминални досиета преди да излезе кръвната проба?

 Точно за това трябва цялостен ремонт на Наредбата.Като се започне от това, кои ще бъдат веществата, които подлежат на контрол, начинът по който се извършва и разбира се последващите  действия. Тук включваме разкриването и на лаборатории. Не е сериозно цялата страна да разчита на една или две лаборатории. И то при положение, че получаването на кръвния тест е условие да отпаднат санкционните мерки. Това наистина Очакваме един затегнат контрол по употреба на наркотици и алкохол по време на шофиране.От друга страна не осигуряваме условия този контрол да бъде пълноценен. След като е заложено условие, че всичко това ще се случи. Освобождаване и т.н отпадане на санкциите след получаване на кръвна проба, тази кръвна проба трябва да излиза след няколко часа. Защото тя чисто технологично  не е нещо особено.

 Цялата работа е свързана с една не добра организация. Естествено ,че при една или две лаборатории в страната имаме транспорт в едната посока, проби, чакане  излизане на резултат.  Той да изгуби работата си, след това да осъди държавата с основание по закона за отговорността на държавата, и след това всички данъкоплатци да плащаме обезщетение.За да не се случва всичко това трябва компетентни хора юристи, психиатри,токсиколози, експерти по Пътна безопасност да се съберат на едно място да проучат опитът какъв е в другите страни и да се направи една адекватна Наредба. В тази има много  заложени бомби и те ще започнат да гърмят.

-Много хора не знаят, че Драг чек ще реагира на опиати или бензодиазепини след употребата на някои медикаменти? Какво да кажем на тези хора?

 Това, че не знаят няма  да бъде извинение, защото знаем, че не познаването на закона не е извинение. Даже да кажеш на един човек: Ама виж сега, ти няма да пиеш това, защото ти предстои шофиране, това не звучи сериозно. Значи ние трябва да вържем епилептиците вкъщи и по никакъв начин те да не шофират, защото приемат медикаменти. Или хората с паническо разстройство, или хората с депресии. Ние трябва тотално да ограничим всичките им права за свободно предвижване, защото приемат медикаменти, които при евентуален драг чек ще позитивират. А това ще доведе до 24-часово задържане, отнемане на книжка, петно, нали близки, той наркоман. Станала съм жена на 55 години и се друсам. Дали така би изглеждало? Сега ако ми се направи този тест, той ще позитивира на две от веществата, които са заложени във въпросната Наредба.

–И след като получат информация от полицейския бюлетин, медиите ще гърмят?

Това ще е бонус към цялата работа. Сега на тези хора им казваме: Не шофирай!?Така излиза. Или се лекуваш, или шофираш под риск да бъдеш заловен или респективно санкциониран по реда описан в Наредбата. Или нищо не правиш, спираш да живееш.

Не искам да бъда разбрана погрешно. Такава Наредба трябва да има. Контрол върху употребата на психоактивни вещества трябва да има, но трябва да се преработи изцяло и да се прецизира максимално. В България има една приказка: „Законът е врата в поле, и номерът е да не минеш през него.“ Законите, наредбите, инструкциите трябва да бъдат много ясни и да не създават условия за двусмислия, за тълкуване, за някакви самостоятелни решения. Тази Наредба, която регламентира употребата на психоактивни вещества преди шофиране и това се санкционира, изглежда е писана на коляно, защото не виждам в нея да е написано нещо, както трябва. Прекалено много недомислия има и вероятно не е съгласувана с компетентни по темата хора.

По темата, очаквайте още интервюта с експерти!