След серия сигнали и публикации на случаи с фалшиво позитивни драг чекове, TrafficNews започва кампания за преразглеждането на използването на полевите Драг чекове 3000! През последните 4 месеца медията ни представи шест случая на пловдивчани, които изгубиха работите си, достойнството и книжките си след положителни проби за дрога на пътя. Впоследствие кръвните им проби се оказаха отрицателни.  Освен че крайният резултат опровергава първоначалните тестове, се оказва че доказването на това дали водачът е употребил или не накотични вещества, отнема между един и половина и три месеца. Междувременно шофьорът е без книжка. Не са редки случаите, когато положителният полеви тест става причина за "обиск в условията на неотложност" на водача. Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. Законът не предвижда компенсация за пострадалите водачи. Граждани и юристи смятат, че това тези практики са злоупотреба с правата ни. 

В тази връзка търсим мнения от лекари, юристи  и експерти по темата. Какъв период от време отнема обработването на кръвна проба за наличието на наркотични вещества? Колко време след обработката на пробата, резултатите се предоставят на МВР? И какъв процент от взетите кръвните проби са отрицателни?

Тези въпроси медията ни изпрати до ВМА, където се обработват пробите. Въпреки, че Пловдив е втория по големина град и в него има медицински университет, тук няма оторизирана лаборатория, където да се обработват тези проби. Затова всяка една от тях се носи за анализ в столицата. Което само по себе си е парадокс. 

От няколко часа до 1-2 дни отнема изследването на кръвна проба за наличието на наркотични вещества. Изготвянето на експертното заключение и цялата придружаваща документация по кореспонденцията с МВР може да отнеме повече време (до месец), в зависимост от ангажираността на специалистите (техническата обработка на документите и заключенията се изготвят от самите специалисти, извършващи изследванията).

Това сочат официалните данни на Военномедицинска академия, предоставени на TrafficNews.

Последните два случая на фалшиво позитивни тестове са от последната седмица. Парадоксален е случаят на Димитър Славов, който близо 90 дни бе без книжка, губи работата си и се лута по институции, за да си я върне. На 7 февруари той е дал положителен резултат за амфетамини, при направен драг чек. Три месеца по-късно се оказва , че кръвната му проба е отрицателна.

От ВМА съобщават, че една проба се обработва от няколко часа до 2 дни, в зависимост от зависимост от броя и вида на наркотичните вещества, които следва да се идентифицират и докажат като присъствие в пробата. До месец пък се изготвя експертизата, която се изпраща до съответната Областна дирекция на МВР.

Само две са лабораториите, които извършват химико-токсикологични изследвания – в София и Варна.

Пред TrafficNews от ВМА съобщиха, че в последните години лабораторията в София е натоварена и със значителен обем дейност, свързана с изследване на проби от водачи на МПС за алкохол и наркотични вещества; изследване на проби от извършители на криминални деяния; изследвания на трупни проби за наркотици, лекарства и отрови – практически от цялата страна; изследване на нови наркотични вещества и др.

В същото време, техническият капацитет (оборудване с апаратура) на лабораторията не е променен, поради което постъпващите проби чакат ред за изследване.

Средномесечно, лабораторията изготвя около 80 експертни изследвания за наркотични вещества в проби на водачи, извън от другите гореспоменати изследвания. Същевременно, от началото на 2021 г. се забелязва рязко нарастване на броя на постъпващите проби – около 200-250 на месец (при 80-100 на месец за миналата година). Приоритетно се изследват проби по случаи с наложена мярка задържане под стража, тежки криминални деяния и разбира се на пациенти по спешност.

Същевременно от ВМА са отнесли въпроса за натовареността си до Главна дирекция на МВР, за да се търси решение на въпроса.

„Не на последно място следва да се има предвид, че всички специалисти на лабораторията се явяват пред съда като вещи лица, което налага отсъствието им от работа и пътуване нерядко до отдалечени градове на страната, с оглед на все още слабо възприетата практика от съда у нас за видеоконферентен разпит на вещи лица”, се казва в позицията на ВМА относно забавянето на пробите.

 Един от потърпевшите водачи в Пловдив смята, че забавянето на пробите се дължи на забавяне в плащанията от страна на МВР към лабораторията.

„Докато бях вкъщи, без работа и пари, четох много материали за подобни случаи. Хора споделят в социалните мрежи, че пробите реално излизат до един месец, а забавянето по 60-80 дни се дължи на забавяне в плащанията от страна на МВР към Военномедицинска академия”, разказва Димитър Славов.

От ВМА обаче са категорични, че резултатите не са обвързани със заплащането им.

„Изследванията на наркотични вещества в биологични проби се извършват най-често като съдебни експертизи по реда на НПК. Към изготвената експертиза се прилага и фактура от страна на ВМА, издадена на съответната областна дирекция на МВР. При изследванията, изготвени по реда на Наредба № 1/2017 г., към изготвения протокол се прилага писмо с дължимата сума, което също се изпраща на МВР за предприемане на действия по Закона за движение по пътищата.

Военномедицинска академия не събира и не изисква плащания от изследваните лица при предоставяне на експертното заключение, т.е. предоставянето на резултатите по никакъв начин не е обвързано с плащането на самото изследване”, заявиха от Военномедицинска академия.

Всъщност, ако тестът е положителен, водачът впоследствие заплаща 500 лева. Ако е отрицателен, пробата се заплаща от съответната областна дирекция. 

От химико-токсикологична лаборатория на ВМА-София обаче са категорични, че Drug Check 3000 дават сериозни отклонения при полевите проби.

Точна статистика колко са фалшиво позитивните тестове обаче, от лабораторията не могат да предоставят.

„Броят на отрицателните химико-токсикологични изследвания на кръвни проби от водачи спрямо установен положителен тест при предварително изследване варира и зависи от редица фактори. При техническото средство Drug test 5000, при което отчитането на резултата е стандартизирано и се извършва от апарата (а не от изследващия) грешките са сведени до минимум и се дължат на кръстосан отговор или гранични концентрации в слюнка / кръв. При техническото средство Drug Check 3000 отчитането на резултата е визуално, от изследващия, което създава риск за субективна грешка”, съобщават още от Военномедицинска академия.

Нови жертви на полевите драг чекове в Пловдив! Двама набедени „наркомани"се оказаха с чисти пробиПловдивчанин загуби работата си, друг бе обискиран като престъпник

Без вина-виновен! Пловдивчанин остана без работа и книжка след грешен тест за дрога, ще съди МВР

За трети път в Пловдив: Шофьор остана без работа заради фалшив позитивен тест за кокаин