Всичко навсякъде наведнъж! Сама така може да се определи сложната политическа обстановка в България, която от ден на ден се  преплита все повече, а зрителите в лицето на обикновения българин не могат да хванат всички сюжетни нишки. Ако досега ситуацията у нас бе наричана политическа криза, то тя вече минава на друг етап от своето развитие, за което дори няма определение в учебниците по политология.  В същото време сценаристите на реалити формати скубят косите си, защо не мога да измислят толкова интригуващ  сюжет за предаванията си. 

Обичайно в такива случай винаги  се гледа назад в историята, за да се търси аналогия, а комплицираността на настоящото ни принуждава да стигнем отвъд древността, в зората на човечеството според древногръцката митология.

В навечерието на първи юни президентът Румен Радев, досущ като титанът Кронос тръгна да яде децата си.  Николай  Денков, Кирил Петков и Асен Василев бяха родени в романса между Радев и служебната власт, която той вече толкова дълго стиска при себе си и явно не желае да я дава на друг.  В отговор неговите отрочета, които самият той създаде като служебни министри, организираха протест под прозорците му.

Титаномахията – битката между титаните и олимпийците вече е в разгара си, а за никого няма да изненада, че това няма да завърши добре за хората.

Въпреки че Радев се отрече от децата си, той и до този момент не  каза: „извинявайте”. Това беше естествено  продължение на фразата, че и той е бил подведен  от „хората, които откраднаха надеждата за промяна на България”.  Кирил Петков и Асен Василев също не се извиниха, че по плакатите с ликовете им пишеше, „С Вас сме, господин президент”,  оказал се според тях евразиец.  В този смисъл „ала-балите”,за които Кирил Петков говори на националния съвет на партията, са били от двете страни – защото те носеха избиратели на всички.

Намеси се и гласът на  партията майка, влизайки в ролята на Гея (б.а. майка на Кронос от древногръцката митология), която по невероятно стечение на обстоятелствата все още е Корнелия Нинова, която заяви, че Радев не може да е морален съдник вече…

Категорията „морал” е отдавна забравена дума в българската политика, а очевидно никой и не разчита на нея в битката за власт.

Публична тайна бе, че в 48-ото Народно събрание имаше  реален шанс за съставянето на кабинет  с третия мандат.  Тогава обаче Радев съвсем умишлено го саботира, като даде мандата на БСП, вместо на формацията на Стефан Янев. За никого не бе и изненада, че Радев призова ПП – ДБ да върнат мандата и тук отново не става дума за морален акт.  Както в древногръцката митологията, така и хиляди години по-късно в България – никой не иска да споделя власт, когато той я притежавал в пълната й цялост. В този смисъл Радев едва ли би искал да се завърне към представителните си функции, като президент, а неговите братя титани Пламен  Узунов и Николай Копринков да бъдат заточени в Тартара.

Дори да погълне  децата си титанът Радев все някога ще бъде заблуден, защото неговият романс с властта, продължава да ражда политици и  е противоестествен за българската държава и Конституция.  Образите на Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков трудно могат да се сравнят със Зевс, Хадес и Посейдон, но все някога такива ще се появят.

Надеждата е и титаномахията в България да не продължи 10 години, колкото е траела тази в митологията. Защото и към днешна дата изглежда някак невероятно как държавата съумява да функционира, но след година  - това може и да не така.