Чували ли сте някога термина „Glory hunter”( от английски - Ловец на слава)? Това е термин, който е широко популярен във Великобритания, където футболът е издигнат на пиедестал, а принадлежността към даден футболен клуб определя начина, по който възприемаш човека отсреща.

Омразата на Острова към феновете на местният съперник е толкова голяма, че дори всякакви социални контакти с тях често са изключени.  Може би единствената група „фенове”, която е повече мразена от вражеския отбор е на т.нар. “Glory hunters” Това, обичайно са хора, които подкрепят даден отбор само и само, защото той е на върха на футболната пирамида – той е успешен и печели трофеи. „Фенът” няма никаква емоционална връзка с дадения отбор, а той го подкрепя, само за да извлича ползи. Така той скоро може да подкрепя друг отбор, тъй като има разместването във футболните пластове, а ползите за него са по-големи при другите.  Всичко това е против възприятието за футбол, което е обосновано на емоционална връзка между клуб и привърженик. В политиката често се използва футболната терминология и чрез метафори се опитват да се обяснят дадени процеси, които вървят в цялата система.

Две от основните  действащи лица в протестите в Пловдив спокойно могат да се определят към тази група търсачи на слава, които се опитват да влязат в общественото полезрение само и само да са със силните на деня и вниманието да е насочено към тях. И към момента не  е ясно защо Асен Костов и Стойчо Андреев от ИК „Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург” искат оставката на правителството. Те изтъкват стандартни фрази от това „За по-добро бъдеще на нашите деца”, „За нормална държава” и всичко стандартно, което се изтъква на протестите. Дотук нищо нередно – хората имат своите възгледи и може свободно да ги изразяват, както на протести, така и на всички обществени места. Важно е обаче да се отбележи, че всеки носи и отговорност за своите думи и действия – сега и в отминали времена.

Преди седмица Дани Каназирева изчака протестиращите пред входа на областна администрация, а опитът за диалог прерасна в открит конфликт с Асен Костов. Докато вторият започна да й обяснява, че хората са й бесни, защото не се е разграничила от Бойко Борисов, Каназирева хвана микрофона и припомни срещата на Костов с Бойко Борисов. Тя му каза нещо, което всички знаеха – обиколил е всички партии, за да влезе в местната власт.

Ако се направи една ретроспекция от последната година и половина на действията и думите на Асен Костов и Стойчо Андреев, то ще покажат сериозна промяна в техните ценности и разбирания, ако те, разбира се, са плод на тях.

Връщаме се през май 2019 година. ИК „Да спасим парка зад Санкт Петербург” е набрал сила, а Асен Костов и Стойчо Андреев вече са обиколили всички медии, а местната власти ги познава. След всичките им прояви и протести – те пишат и до премиера Бойко Борисов. Той се отзовава на тяхната молба.

Така навръх Гергьовден Борисов идва в парка в Кършияка, а организаторите са се постарали добре за пристигането на премиера.

В своята встъпителна реч Асен Костов казва:

„Водихме  неравностойна битка с хора  с пари и власт,  за това се обърнахме и към тежката артилерия- нашият премиер г-н Бойко Борисов. Бурни аплодисменти за нашия премиер…”, казва Костов преди да се появи премиерът. След като лидерът на ГЕРБ отива до него Асен Костов му казва в очите:

„ Г-н премиер, обърнахме се към Вас – ние вярваме само на вас! Ние всички живеем  наблизо и се борим за нашите деца, разчитаме на Вас”, каза Костов. След като премиерът се запознава с казуса и казва, че теренът ще остане парк, до него се настанява и Стойчо Андреев, който иска Борисов да гарантира, че това ще се случи. При получаването на утвърдителен отговор се чува, че лицата на инициативния комитет искат от Борисов да идва по-често при тях.   След големия успех през май, когато докараха министър-председателя при тях, наближават и общинските избори, а вече се чуват гласове, че Асен Костов и Стойчо Андреев искат да влязат в местната власт. Първо преговарят с ГЕРБ, където разговорите очевидно се провалят. Тогава Асен Костов каза следното:

„Няма да оставим 70-80 партийни членове на ГЕРБ да решават бъдещето на квартала! Ще се наложи властта да чуе и нас -обикновените хора. До момента от четири политически партии са постъпили предложения да участваме в изборите. Аз за районен кмет и част от протестиращите, да бъдат включени в листите за  общински съветници от гражданската квота. Това е условието ни. Да не бъдем част от партия, а да се борим от гражданска квота, подкрепена от дадена организация. Готови сме да седнем на една маса с всички партии. Тази, която е най-близка до нашите цели и желания, а именно да се борим за опазване на парка и връщането на зелените площи като общински, ще бъде нашият избор”, заяви Костов.

Пристанът на Костов и Андреев бе „Демократична България”, която все още нямаше представителство в пловдивската власт. Листата на формацията заложи и на непартиен кандидат за кмет в лицето на Атанас Костов, който изкара по-малко гласове от листата на партията.  Асен Костов бе кандидат за кмет на „Северен” от дясното обединение, като завърши четвърти с 1 392 гласа. В листата за Общинския съвет той получи 195 гласа преференции, а Стойчо Андреев – 97.

След затишието с края на изборите, двамата кандидати от „Демократична България” започнаха отново да стават активни в Пловдив – пак имаха прояви за парка зад хотел „Санкт Петербург”, но започнаха да се явяват и по други протести, като за облагородяването на „Сахат тепе” и застрояването на кв. „Захарна фабрика”.  Междувременно регулярен участник на събитията със Стойчо Андреев и Асен Костов стана Мая Манолова, към чиято организация вероятно двамата имат афинитет.  Всичко това се случи за 18 месеца, преди да настъпи и кулминацията – искането на оставката на правителството.

Всичко това повдига въпроса какви са мотивите на тези хора да са на първа линия на протеста, но и дава отговор за техните ценности и политически възприятия. Вторите в случая са напълно изключени, за да обяснят поведението им.  След като да викаш премиера да ти реши проблема не е толкова „модерно”, те ще сложат в биографията си организирането на протестите срещу правителството и системата. В момента има редица политически формации, които с радост биха сложили такива хора на челните места в листите си, а вероятно и това е търсеният ефект. Дали ще е „Демократична България”, проектът на Мая Манолова или друга партия – те вече веднъж са казали, че няма голямо значение за тях, стига да са там - в листите…. Или както каза Асен Костов с гордост пред Каназирева  - „Мен всички партии ме искаха”, а дали и всички ще казват „вземи го ти”, твърде е възможно предвид поведението на Костов и Андреев.

Ето и немонтирано видео от събитието на 6 май 2019 година:

Ето и немонтирано видео от събитието на 6 май 2019 година: