Кое е свързващото звено между Корнелия Нинова и Пловдив? Ако има такова, то се простира далеч преди тя да оглави БСП и съвпада с първите й години като социалист преди „трансфера”  от десния спектър на политическия живот. През 2007 година тя влиза в Управителния съвет на Международен панаир Пловдив, като пребиваването й там е свързано с пълното му овладяване от Георги Гергов.

Това е единствената връзка между Нинова и Пловдив, но въпреки това тя ще „поведе” местните социалисти на вота.  Решението си да стане водач под тепетата на листата на червените тя мотивира с „голямото желание” на пловдивските социалисти. Така, докато всички заглавия бяха Борисов срещу Нинова в Пловдив, то истината е, че лидерът на БСП не влиза в битка с премиера, а с Георги Гергов.

Войната между Гергов и Нинова доведе до пълното разцепление на социалистите в Пловдив, като почти всички партийни ръководители и активни членове, застанаха на страната на бизнесмена.  На последните парламентарни избори БСП имаше 42 000 гласа, като вкара 3-ма депутати и бе огромен успех.  Предвид цялото разцепление при червените, ако социалистите изкарат 30 000 гласа на 4 април ще бъде грандиозен резултат.

Нинова е крайно непопулярна в Пловдив, още повече, че за последните 4 години, тя постоянно показваше пренебрежението си към града.  Макар към нея винаги да се изпращани покани да участва на градските конференции за последните 4 години тя стъпи веднъж в града.

„Не съм идвала от три години в Пловдив ли? Не ми изглеждаше толкова много…“,изненадано каза Нинова преди точно година,когато бе на среща дискусия в хотел „Марица” с вътрешнопартийната опозиция на Гергов.

Твърде вероятно е, ако Нинова бъде пусната  на разходка в Пловдив да се изгуби на 10-тата минута, а Кючука или Кършияка, да й звучат като квартали в Истанбул.  Това обаче явно не й пречи да бъде пловдивски депутат. Да защитава интересите и да решава проблемите на пловдивчани, макар че надали знае и за частица от тях. На последните избори водач на листата бе проф. Иво Христов – софиянец, но преподавател и ръковдител на катера в Пловдивския университет . Преди това два пъти начело на листата бе вездесъщият Стефан Данаилов – Ламбо. Той бе един от големите радетели на пловдивската култура, основател на Сцена на кръстопът.  С други думи винаги хора, които са били свързани с Пловдив.  

Идването на Нинова, за да разчиства проблемите си с Гергов, е обида към всички пловдивски социалисти, които е твърде вероятно да останат без свой представител в парламента. На второ място в листата е проф. Иво Христов, а едва трети ще бъде някой измежду местните социалисти. И към момента вероятността БСП да вкарат само двама депутати в Пловдив е повече от голяма.  Ако това се случи и втората най-голяма организация в страната остане без народен представител, то това ще е прецедент за последните 30 години.

За Нинова обаче е очевидно тези неща нямат значение, важното е депутатите й да са послушни и верни.