Ще подпечата ли номинацията си Иван Тотев за трети мандат с резултатите от изборите в Пловдив, или сметките отново няма да излязат, както преди 4 години?  Тогава местната организация на ГЕРБ, начело с Иван Тотев се държа изключително арогантно срещу опонентите си, а в изборната нощ, всички трепериха до последно заради резултата на Славчо Атанасов.

Причината е много проста, а тя е, че избори с избори не си приличат, особено що се отнася до местен вот. Въпреки това пловдивските гербери чакат с охота изборните резултати от 16 РИК след 10 дни, с които гордо да тръгнат към София, за да покажат забележителната си работа.

Макар предварителните прогнози, че резултатите на ГЕРБ и БСП ще са изключително близки и до последно няма да се знае кой ще грабне победата на национално ниво, в Пловдив като че ли всичко е предначертано.  ГЕРБ досега никога не са слизали под 40 000 гласа на каквито и да е избори под тепетата, а обичайно с пълна електорална подкрепа те стигат до 65 000 гласа.

Това показват всички резултати от изборите от 2013 година насам, а резултатът от евровота след 10 дена няма да направи изключения.  ГЕРБ се очаква да победи минимум с двоен резултат БСП, като разликата  вероятно отново ще е сред най-високите в страната.

Повече от ясно, че тези резултати ще бъдат показани в София, ще бъдат анализирани и те ще са отправна точка за следващия-кандидат кмет на Пловдив.  Със сигурност ще се имат предвид и вота на БСП и партията на Валери Симеонов, в чиято листа е Славчо Атанасов, макар и на незавидното последно място.   Разликите ще се смазващи, но това няма особено значение за вота през есента.

Когато последно Иван Тотев се изправи лице в лице със Славчо Атанасов резултатите бяха идентични, а разликата – по-малко от 2000 гласа.  Всичко това дойде на фона на непрестанните послания, че ГЕРБ и Иван Тотев се целят в победа на първи тур. Тогава отново се брояха гласове, но от други избори…

Фактите бяха следните - парламентарните избори през 2013 ГЕРБ - 62 000 гласа, ПП „Лидер“, чиито водач в Пловдив бе Славчо Атанасов – 3579 гласа. На следващия вот 2014-а  ГЕРБ хвана 61 249 гласа,а Обеднени патриоти бяха подкрепени с 12 992.

Всичко това се изтъкваше постоянно, докато не дойде деня на вота за кмет на Пловдив.  На първи тур Тотев взе 47 000 гласа, а кандидатът на патриотите -  25 500 гласа. На балотажа подкрепата за Тотев стигна 49 127 гласа, а за Атанасов гласуваха 47 711 души.

В изборната нощ на балотажа дори имаше доста драматични моменти с преднина на Славчо Атанасов, а във всички райони на града не се знаеше до последно също кой ще е крайният победител.

Това беше урок за местната структура на ГЕРБ, които ако се отнесат по същия начин към местните избори, то може и да изгубят. Всичко това  добре се осъзнава от ръководните фактори в партията, които едва ли ще вземат за чиста монета изборите на 26 май. Повече е от ясно, че резултатът на Атанасов, който вече 8 години се възприема от пловдивчани като алтернатива на управлението на ГЕРБ, няма да има никакво значение за местните избори. Вероятно и с гласовете на партията на Бойко Борисов също ще е така.

Ако нещо, което може да се вземе за сигурно е, че протестния вот срещу Иван Тотев ще е доста по-голям отпреди 4 години, предвид втория му мандат. Този вот успя да удвои резултата на Атанасов на балотажа, а през есента може да нанесе и по-големи щети на Тотев и пловдивските гербери. С други думи, ако наблюдаваме трети път балотаж между Иван Тотев и Славчо Атанасов, този път няма да има фаворити, а всеки глас може да се окаже решаващ.

Дали обаче градоначалникът ще се пребори за номинацията на ГЕРБ за трети път? Това едва този път ще се реши от резултатите на 26 май. Ясно обаче е, че при разлика в очаквания вот и резултатите с отрицателен знак за ГЕРБ, то ще е много трудно те се използват като виза за трети мандат на сегашната местна структура.