Социален работник от затвора в Пловдив, дисциплинарно уволнен заради нерегламентирани контакти със затворник, ще бъде върнат на работа, след като Административен съд отмени заповедта за уволнение.  Инспектор Кристиян Иванов е бил освободен през март 2022 г. от Министъра на правосъдието заради нарушение на разпоредбите на Етичния кодекс за поведение на държавните служители от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.  Вътрешна проверка е установила, че Иванов е поддържал нерегламентирани контакти  в социалните мрежи със затворника Тома Ендрев и негова близка.  Това е ставало чрез различни профили в социалните мрежи, като срещу извършвани услуги е искал и получавал суми от порядъка на 10 000 лева.

Нарушението е  квалифицирано като злоупотреба с доверието на работодателя – след като му е възложено изпълнението на определени функции и  задачи на инспектор социална дейност и възпитателна работа, той се е възползвал от  служебното си положение за извличане на лична облага, с което е накърнил доверието на органа по назначаването. Това поведение е квалифицирано като злоупотреба с власт или доверие, което представлява тежко нарушение на служебната дисциплина по смисъла на чл.203, ал.1, т.8 от ЗМВР.

Според данни от сектор  „Вътрешна сигурност“ в затвора в Пловдив , в продължение на две години Ендрев е комуникирал с Иванов през фалшиви профили. Профилът, който от „вътрешна сигурност” свързват с Кристиян е Edison Vokshi.  Тезата на разследващите е , че Ендрев е получавал телефони и наркотици  по разкрития канал. В чата е спомената сумата от 10 000 лева, която е получена за „услугата”.

Административен съд обаче е приел, че заповедта е незаконообразна. Представените доказателства не са достатъчни, за да бъде доказано , че социалният работник е използвал профила на Edison и дисциплинарното производство почива изцяло на предположения.

По тези причини затоведтта е отменена. Тя може да бъде обжалвана от Министерството на правосъдието , но ако и втората инстанция я потвърди, служителят ще бъде възстановен на работа.

Междувременно обаче материалите са предадени и в прокуратурата, където е образувано досъдебно производство. Как ще приключи разследването предстои да разберем.

Решението подлежи на обжалване в 14 - дневен срок. 

Тома Ендрев е един от най- скандалните затворници в пловдивския затвор. Той излежава присъда за убийство и разпространение на наркотици, залавян е многократно с телефони зад решетките. Преди няколко години избяга, докато бе транспортиран от един в друг корпус, но след това бе заловен.