Тези дни стана ясно, че бащата на Петьо от Пловдив, страдащ от детска церебрална парализа, е осъдил Фонда за лечение на деца. Преди време Фондът отказа лечение на момчето в чужбина, защото операцията можело да бъде направена и в България. Две години по-късно съдът се произнесе, че отказът е бил неправомерен.

Супер! Чудесно! Браво! Справедливостта възтържествува!... Сигурно много от вас са се възторгнали  по този начин от новината. Само че едва ли някой от нас е наясно какво точно е коствало това дело и на ученика от Търговската гимназия, и на родителите му. И какво в крайна сметка спечели бащата на Петьо за сина си, спечелвайки делото срещу Фонда. Въобще спечели ли нещо?

Фактите са ясни – междувременно, докато трае делото, момчето вече е навършило 18 години и по закон не може да бъде контингент на Фонда. Казано просто, не може да разчита на никаква помощ от Фонда, който е осъден, защото му е отказал помощ. В същото време самото спечелване на това дело не носи никакво финансово изражение за момчето, защото  делото е административно. Или пак казано просто, семейството не е спечелило и един лев от това, че е спечелило делото.

Това за яснота.

И все пак – колкото и да не е остойностена финансово, справедливостта наистина възтържествува. Колкото и време и притеснения да коства на семейството това дело, Емил Мавродиев – бащата на Петьо, се гордее със спечелването му. И знаете ли защо? Защото според него ефективността на институциите зависи от всички нас. „Фондът би работил по-добре, ако всички ние го накараме. А това ще стане, ако не му отнемаме възможността да го свърши. А именно - като си подаваме документите към него, а когато мислим, че са нарушени правата ни, да си ги търсим”, сподели пред TrafficNews.bg Емил.

Емил смята, че всичко, с което човек се е преборил, си струва. „Искам хората да знаят, че невинаги едно дело струва много пари. Хора, търсете си правата - само така ще променим статуквото. Държавата, както всички знаем, не само към децата, но и към всички нас не е от най-загрижените в сферата на здравеопазването. Но не мога да не изкажа благодарности към здравната каса, откъдето получихме формуляр S2, който покри немалка част от операцията на Петьо. Освен това за решението на Съда по делото беше представена съдебномедицинска експертиза, която не убеди съда, че е окей да се направи операцията в България”, казва Емил.

И се опитва да забрави ония повече от 3 месеца, в които семейството му е чакало решението на Фонда и след цялото чакане е получило отказ за лечение в чужбина. И да помни всичко онова, което се е случило след това – добрината и отзивчивостта, протегнатите ръце и добронамерените жестове на десетки българи, помогнали на младия пловдивчанин за операцията във Виена.

Сега семейството на Петьо е изправено пред ново предизвикателство - предстои му сваляне на имплантите, използвани при операцията, за което са необходими 7500 евро, и още един курс рехабилитация в център Адели на стойност 7000 евро. Общо сумата, необходима за цялостното приключване на лечението на Петър Мавродиев, е 14 500 евро. Сигурни сме, че нито борбеният дух на момчето, нито доброто у хората са свършили!

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS DMS PETAR

Изпратете дарителски SMS с текст на латиница 
DMS PETAR на номер 17 777 
(за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)

Също така можете да дарите средства и по банков път на следната сметка:

Банка: ПИБ

IBAN: BG86FINV91501316898223

BIC: FINVBGSF

Титуляр: Петър Емилов Мавродиев