Разкопани улици из целия град, съдебната сага с кмета Иван Тотев, трусове в културните среди преди Пловдив 2019. Това бяха част от събитията, които белязаха пловдивската община през изминалата година в политическа план.

Още първите дни на януари пловдивската община бе разтърсена от новината,че Софийска градска прокуратура е привлякла като обвиняем кмета  Иван Тотев  за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 във връзка със строителството на зоопарка. Кметът бе с мярка за отклонение „гаранция” от 20 000 лева, а не след дълго бе поискано и неговото отстраняване.

На 16 януари Окръжният съд отстрани градоначалника от служба, а ако бе се стигнало до потвърждаващо решение на Апелативния съд, то градът щеше да изпадне в политическа криза.  Кметът назначи един от най-добрите адвокати между двете инстанции в лицето на Васил Василев, а апелативните магистрати го върнаха на служба още на 24 януари. 

Цяла година след това софийските прокурори писаха обвинителния акт срещу градоначалника и през есента той влезе в Окръжния съд. Оттам обаче бе върнат заради съществени нарушения и фактически грешки. Сега, ако разследването и обвинителния акт бъдат рестартиран, той вече ще влезе в Специализирания съд след законовите промени . Резултатът обаче е, че зоопаркът все още стои между Акт 14 и Акт 15, като градските власти решиха да забавят строежа заради делата.

Безспорно уличните ремонти и почти целодневните тапи по булевардите се нещо, което белязаха ежедневието на най-много хора. Сагите с „Коматевско шосе”, „Васил Априлов”, „Руски”,  и „6 септември” продължават и до днес.  Въпреки надеждите, че австрийската фирма „Щрабаг” се ползва с реноме на една от най-добрите строителни компании, в Пловдив се демонстрира съвсем различен подход.  Почти навсякъде се виждаше малък брой техника и строители, които се прехвърляха от един обект на друг, а работата бе „закучила”. На няколко пъти дори от градската администрация влизаха в конфликт  с фирмата, като има поставяха срокове и дори им забраняваха да затварят отсечки, докато не завършат други. В крайна сметка крайният срок на ремонтите на булевардите от 30-милионния заем бе отложен до 2019 година. Мотивът обаче бе изграждането на булевард „Северен”, тъй като има забавяне на отчуждителните процедури от страна на градските власти.

С наближаването на Пловдив Европейска столица на културата,  напрежението около проектите, Фондация 2019, политическите сили и властта все повече се покачва. През цялата 2017 година имаше колизии с различни културни дейци с градските власти. 

Първият конфликт настъпи заради плановете на градските власти да бутнат Гарнизонна фурна, а на нейно място да се направи парк. Въпреки че идеята е от 2 години, в един момент се появи артистът Емил Миразчиев, който си представи компрометираните сгради в прекрасен център за съвременно изкуство. Той дори поиска 400-те хиляди лева, които са за бутане и извозване на отпадъците да му се дадат и да се ремонтира основната постройка.

Кметът Иван Тотев предложи сдружението на Миразчиев да вземе на концесия Гарнизонна фурна и да изпълни инвестиционните си планове. Разбира се, това не се случи, а в момента фурната продължава да се руши. Спорадични обществени обсъждания се правят, но така и все още няма нищо конкретно каква ще бъде съдбата на военното поделение.

Почти същият сценарий се разви и около Кино Космос.  Там „Колектив Кино Космос” оттегли проектите си от Пловдив 2019 заради решението на кмета сградата да бъде ремонтирана на инженеринг без архитектурен конкурс.

Безспорно най-голямото разделение около подготовката за  Европейска столица на културата бе оттеглянето на едни от първите членове на УС на Пловдив 2019.  След очевидно неразбирателство в местния парламент издателят Манол Пейков бе освободен от поста си. Това предизвика гневната реакция на д-р Марияна Чолакова, Пенка Калинкова, Милена Чакандракова и Любозар Фратев. Четиримата подадоха колективна оставка  заради случая с Пейков, но оказа се, че това е бил само катализатора за тръгването им от „Пловдив 2019”. Те изтъкнаха незаинтересоваността на местната власт към каузата и работата им, както и бавната работа по стратегически обекти, свързани с 2019 година.

В действителност много от проектите, свързани с годината, когато Пловдив е евростолица, са забоксували. Това принуди и градските власти да тръгнат да правят площад „Централен” и Кино Космос на инженеринг, за да не изпусната 2019 година. Логично това повдигна въпросите за прозрачността на процедурите и изразходваните средства. Множеството обжалвания на конкурсите също са причина за мудността при работата на културната инфраструктура, която буквално е доникъде.  Към това трябва да прибавим и неизвестността около Тютюневия град, проектите за Адата и другите гръмки неща, които присъстваха в апликационната форма.

Сагите и по трите казуса ще продължат и догодина. Дали 2018 година ще бъде щастлива за кмета и градските власти или проблемите ще се задълбочат, предстои да видим.

За сметка на това кметът не може да се оплачи от кой знае какви проблеми с опозицията в местния парламент, където зад него има огромно мнозинство.

Плътно до ГЕРБ продължават да бъдат реформаторите, Кауза Пловдив, земеделците на Жоро Колев, както и Дани Каназирева. Всички те имат представители в различните етажи на администрацията. От другата страна са Патриотичният фронт и БСП, които все по-рядко успяват да възпрат решение на градоначалника.

Всъщност вина за тихата опозиция е на самата нея. От БСП все по-рядко съумяват да зададат акуратен въпрос, като изказванията им минават през четене на декларации и питане по злободневни теми. В Патриотичния фронт единствен Слави Георгиев задава остри въпроси на администрацията, но в един момент той се оказа, че разбира от всичко,  поради което управляващите започват да не взимат толкова на сериозно думите му.

Комфортът на кмета в местния парламент е за завиждане, а и не бива да се пропуска факта, че на практика цялата държавна и местна власт в Пловдивския регион е изцяло концентирана около ГЕРБ и кмета. Областният управител Здравко Димитров, който бе кандидат за кмет, категорично застава зад Бойко Борисов и всяка едно решение нужно на кмета ще бъде пуснато.

Шефовете на държавните дружества – ВиК, Областно пътно управление, НКЖИ и други важни звена се управляват от общински съветници от ГЕРБ. На практика няма нещо в Пловдив, което да не може да бъде прекарано през партийната номенклатура.

Все по-спорадични са и различните граждански сдружения, които създадоха големи главоболия на градоначалника през първия му мандат, а и спряха част от проектите на администрацията като втория гребен канал.