Опасна мода се била появила сред майките. Бебета масово попадали в "Пирогов", изгорени от… сешоар. Ама не че им сушели двата косъма по главичките със сешоара - ползвали го, за да приспят по-лесно детето си.

Тази изглеждаща направо зловещо новина обиколи медиите през последните дни и накара доста хора да цъкат с език: „Ужас!” „Шок!” „Как може да приспиват със сешоар?”

Според официалната информация сешоарът в бебешкото легло се бил появил през последната половин година. Прощаваме на националния консултант по изгаряния проф. Огнян Хаджийски това невежество – като имаме предвид титлата му, той едва ли скоро е гледал бебе. Истината е, че тази „малка тайна” за успокояване на бебетата е доста отколешна. Още като станах баба и като се появиха първите симптоми на колики у внучката ми, приятелки „ме светнаха” за нея.

Пък и в доста книги пише, че бебетата се успокояват от шума на домакинските уреди, защото наподобяват звука, който детето е чувало в утробата на майка си. Сред всичките тези домакински уреди сешоарът си е направо тежка артилерия – няма равен! Даже и прахосмукачката не важи! Казвам го от собствен опит. Е, може да пробвате и с класическа музика, но от сега ви казвам, че ефектът едва ли ще е поразителен. Особено ако докато бебето е било в корема на майка си, тя е слушала чалга…

Но да се върнем на заклеймения, направо разпнат на кръст, през последните дни сешоар. Всъщност за бебетата го е „измислил” д-р Харви Карп – известен педиатър, който в своята над 30-годишна практика е обучил хиляди родители как да успокояват новородените си, да ги приспиват успешно и да бъдат щастливи заедно с тях. Та точно д-р Карп запрати сешоара право в ръцете на изнемощелите от отчаяние заради неспирния плач на бебето си, защото…

Защото спореди теорията на доктора бебетата се раждат три месеца по-рано, отколкото трябва. По този начин те губят четвъртия триместър, който по принцип трябва бъде прекаран в утробата на майката. А там на топличко бебетата се наслаждават на звуците, които издава кръвта, когато минава през артериите на майчиния орган. А научно доказано е, че този звук е по-силен от този, който издава простосмъртният сешоар. Да не говорим за душа или прахосмукачката!

Така че логика в това точно шумът на сешоара (т.нар. „бял шум”) да накара отрочето ви да спре да пищи неистово и най-после да заспи, има. И майките го знаят. Даже бабите!

Така че най-отговорно искам да реабилитирам сешоара!

А това, че някои родители (ще им спестя квалификациите) използват по безумен начин сешоара, слагайки го в легълцето на бебето… Това че на тях и през ум не им е минало, че вместо истински сешоар могат да използват шум от сешоар, записан на някакво устройство… Това че въпросните родители оставят детето си без надзор с включен електрически уред…

Е, кой е виновен за изгорените бебешки телца? Сешоарът или родителите?

Затова ще си позволя едно „Указание за ползване на уреда сешоар”:

- може по всяко време;

- може при всяко бебе;

- но само от НЕглупави майки и татковци!

Още от рубриката "Къде си, бабо?":

Гола до кръста и провесена с главата надолу майка кърми детето си. Потресени ли сте? ВИДЕО

Спри се, бабо! Никой не иска от теб да сменяш памперси

Разговор с моята почти 3-месечна внучка

Оригване и досадно реване? Забравете! Вече има детски академии за „добри обноски”!