Традициите не са това, което бяха. Традиционно бебетата едно време се занимаваха с простички неща – гукаха (на чист български!), пълзяха, оригваха се, ревяха, ритаха във въздуха безконтролно и още по-безконтролно дрънкаха с дрънкалки.

Сега нещата са различни. Днешните бебета гукат на английски – защото ходят на „английски за бебета”. Вместо просто да пълзят, пеленачетата плуват. Вместо да размятат крачета неконтролируемо, те посещават йога за бебчета от 40 дни. Дрънкалките са заменени с „музикални занимания в малки групи за родители и деца на възраст от 3 месеца”.

А това с оригването и досадното реване… Забравете! Вече има детски академии за „добри обноски” – край на омазването до уши с каша, бебетата вече знаят как се спазва етикет при хранене! И никакъв рев! Днешните бебета посещават групи, в които ги учат да бъдат „креативни, усмихнати, радостни творци”!

Днешните бебета ходят на танци с мама и тати. И, забележете - не танцуват на фона на „Зайченцето бяло”, а на различни стилове музика: поп, джаз, реге, хип-хоп, R&B, класическа, латиноамериканска, африканска и… ориенталска. На днешните бебета не им пеят бабите – те ходят на концерти за бебоци, където се радват на популярни творби от оперната и балетната класика, изпълнени на живо на пиано, цигулка, флейта или мини оркестър.

Тук прескачам курсовете по висша френска кулинария, участията в детски пърформанси (нещо, което дори в научните трудове признават, че е много трудно да бъде дефинирано), курсове по уебдизайн и пр., просто защото все още не са ги адаптирали към бебетата от 0 до 3 месеца. Ама знае ли човек…

Та традициите не са това, което бяха. И аз – като една съвременна баба, ще метна банския на рамо и право в басейна с внучката. Казват, че удоволствието било несравнимо. Ако едно време имаше плуване за бебоци, сега сигурно щях да мога да плувам. Чакам само малко да се постопли времето и ще ви разкажа от първа ръка как се случва това.

Що се отнася до гукането, оригването и реването… Е, тях смятам да ги попрактикуваме още малко. Все пак сме само на 3 месеца.

Още от рубриката "Къде си, бабо?":

Гола до кръста и провесена с главата надолу майка кърми детето си. Потресени ли сте? ВИДЕО

Спри се, бабо! Никой не иска от теб да сменяш памперси

Разговор с моята почти 3-месечна внучка