Днес си говорих с моята почти 3-месечна внучка. Разговорът ни протече горе-долу така:

-          Агу! Здравей, моя красавице!

-          Агууууу!

-          Наспинкаха ли се очичките? Напапка ли се коремчето?

-          Агу, агу!

-          Нагушка ли те мама? Нацунка ли те тати?

-          Агу, агу!

-          Браво, моя, красавице! Радвай се на всичко това, защото…

Защото само след две години ще се наложи да опиташ от онова чудесно изобретение, наречено ясли. Ако имаш късмета (разбирай – баба!) да го прескочиш, то след 3 години така или иначе ще опиташ от друго чудесно изобретение, наречено детска градина.

Усмихваш ли се? Няма причина, красавице! „Детска градина” вече звучи страшно. Да не кажа зловещо! В детските градини лелките и госпожите бутат, бият, обиждат… деца. Унижават ги и ги тормозят. В детските градини пак "педагози" насърчават децата да се бият помежду си. В детските градини родители на посинени деца правят записи със скрити камери и те се оказват скандални.

Детските градини се тресат от скандали и с местата в тях. Така и никой не схвана какъв е истинският алгоритъм за подреждането на децата, какви са критериите (истинските!) за класирането им… Затова пък вече всички са наясно с механизмите на корупционно въздействие при приема на деца. И на децата им стана ясно, че съмненията за корупция не са само съмнения…

През ден, през два социалните мрежи ни заливат с поредната порция ужас от някоя детска градина. Сменят се само населените места. И изобретателността на родителите къде да скрият скритата камера. Грубо отношение, насилие, наказания… детски плач, детско безсъние и тревожност, обезумели от страх родители… Това е детската градина.

И като се замисли човек, че родителите се спукват от радост, когато детето им е прието в заветната детска градина…

Но ти не се притеснявай, красавице! Баба вече е приготвила скритата камера, ще я зашие в меченцето и само някой да те нарани! Веднага – пост във Фейсбук и писмо до Господарите! Като се разчуе и види, разни директори, възпитатели и учители няма да могат да се правят на две и половина и току-виж спрели да се занимават с това, с което не могат и НЕ ТРЯБВА да се занимават – да работят в детска градина.

****

Докато водех наум този разговор с внучката ми, тя заспа. Като бебе! Гледам безгрижното й отпуснато личице и още повече ме обзема гняв. В детските градини не трябва ли да работят само хора, които обичат децата?

Още от рубриката "Къде си, бабо?":

Гола до кръста и провесена с главата надолу майка кърми детето си. Потресени ли сте? ВИДЕО

Спри се, бабо! Никой не иска от теб да сменяш памперси