Да си баба, е нещо велико! Бабите го знаят. Всъщност бабите знаят доста повече, отколкото изглежда на пръв поглед.  TrafficNews.bg започва нова рубрика - Къде си, бабо? В нея една новоизлюпена баба, нашата колежка Мария Владова, ще се опита да влезе в обувките на баба, за да види удобни ли са, къде стискат и колко са здрави. Ще споделя своите лични бабешки преживявания – без претенции за последна инстанция. А вие, баби, майки и татковци, можете да влизате в спор с нея, ако смятате, че прекалява – типично за бабите…

Честно казано, не мислех, че ще стартирам рубриката с темата „Кърмене“. Не защото кърменето не е важно – напротив, може би е най-важното след раждането на бебето, а защото точно при кърменето ролята на бабата не я виждам някак си (изключвам съветите!). Но тези дни в една от социалните мрежи се появи видео, което шокира едни, други бяха откровено възмутени, трети ръкопляскаха, но така или иначе разбуни духовете. Майчински и повече бащински.

Практикуваща древното изкуство на йога млада майка реши да покаже как кърми бебето си – гола до кръста и провесена с главата надолу. Тутакси Фейсбук изригна! „Отвратителна гледка“, нарекоха едни майката; „Кошмарно!“, определиха други картината; „Не е за изпускане...“, заточиха лиги фейсбукари; „Това вече ми дойде прекалено“, изплака друга млада майка, която очевидно в момента кърми...

Слава богу, не видях да са се намесили и бабите с някоя и друга морализаторска тирада.

Но видеото ме накара да се замисля. Точно колкото противоречиви мнения има за голата провесена с главата надолу майка, точно толкова противоречиви мнения има изобщо за това що е туй кърмене и как се прави най-добре. Само една майка да спомене, че кърми, и тутакси се оказва, че всички около нея имат мнение по въпроса и започват да сипят съвети. В същото време като че ли „грешките“ с кърменето са най-много и с най-жестоки последствия – предимно за психиката на майката.

Защо ли? Имам най-категоричният отговор! Просто системата (здравната имам предвид) в България е такава, че нито бъдещата майка, нито родилата вече майка получават достатъчно адекватна информация. На практика се получава така, че майките нерядко се чудят кого по-точно да слушат - акушерките ли, чието мнение в много от случаите е различно от това на лекарите, на педиатъра ли, на свекървата ли, на тъщата ли, или... на консултантите, които сега модерно навлизат в родителското битие на младите майки? И докато се чудят, те са толкова объркани, чувстват се така безпомощни, че са готови да правят всичко, което им изглежда поне малко разумно.

Къде е ясната, адекватна и практически полезна информация, която бъдещата майка би трябвало да получи още по време на бременността? Или смятате, че фейсбук и гугъл или многобройните майки, склонни да дават съвети от всякакво естество, особено за кърмене, ще ви спестят терзанията? Абсурд! Напротив, ще се чувствате още по-объркани, ще започнете да се самообвинявате, в крайна сметка нищо чудно и това да ви откаже от кърменето.

Аз, разбира се, няма да давам съвети. Нито ще пледирам, че в случая най-важното е майката да слуша собственото си вътрешно усещане и... бебето. Защото си давам сметка, че колкото и това да е логично, толкова е трудно. Ще се намери ли майка, която да твърди, че през първите месеци след раждането е достатъчно подготвена за всичко, което се случва с бебето й и с кърмата й? Пък и всяка ситуация сама по себе си е уникална и невинаги стандартният подход е най-удачният.

Затова подобни клипове като този някак си не могат да ме разстроят. Може гледката да е шокираща и не съвсем лицеприятна за някои, но ако тази майка е намерила своя начин да кърми ползотворно детето си, какво от това, че е с главата надолу и гола?  

Все си мисля, че е по-важно други неща да не са с главата надолу...