Мнозина от вас смятат, че Дядо Коледа не съществува и е само оправдание на големите корпорации да трупат огромни печалби в края на годината.  Община Пловдив обаче е на път да върне надеждата на малки и големи в добрия старец, след като в края на 2022 година отвори чувала с подаръците.  Разбира се, не бива да очаквате, че подаръци ще има за всички. Винаги е било ясно, че Дядо Коледа ходи само в домовете на послушните деца  и само те получават  това, което са му написали в писмото.

Кои са били тази година най- послушните в Пловдив?  По подаръците ще ги познаете!

Най –голям подарък получи фирмата „Тея инвест” , на която общината първо даде три от най- апетитните градски имоти срещу 50 декара зелени площи в парк „Отдих и култура”.  По текущите цени и сега действащите ПУП-ове,  трите терена по груби сметки могат да донесат на дружеството между 250 и 300 милиона лева.

Но това далеч не е всичко! Вторият голям подарък за същата фирма бе отреждането на съседния парцел  от 81 дка край Гребната база за строителство.  Статутът на имота бе променен през изменението на Общия устройствен план на сесията на 24 ноември.  Теренът е част от 140-те декара, които Община Пловдив загуби чрез апорт в т.нар. Дисниленд в мандата на д-р Иван Чомаков.

Според новите показатели в зоната за рекареация, там може да се застроят 65 000 кв.м. Според строители това е 100 млн. лева частен интерес. С което печалбата от давата парцела гони половин милиард. 

Стотици пловдивчани се обявиха срещу този „кралски подарък” и поискаха общината да си върне имотите и да ги превърне в добре поддържани паркове. Прокуратурата също прояви „нездрав” интерес към двата подаръка.

„Коледният бонус” с за фирмата, която щеше да осъществи пробива под Водната палата е в размер 750 0000 лева.  Решението за  окончателното  спиране на проекта и прекратяването на договора с  „ИСА – 2000” предстои да бъде гласувано на общински съвет. Част от парите  ще отидат за възстановителни дейности на разрушените неща от източната страна на бул. „Марица – Юг” – тротоари, паркинг и зелени площи.  Както се казва - и да строим , и да не  строим - пак ще си вземем обещаното. И вие, непослушните, да не сте протестирали! По-големият подарък обаче са двата проекта за 35 млн. лева за реконструкцията на Голямоконарско и Рогошко шосе. 

На дъното на чувала се оказа и бившата Белодробна болница, която след началото на войната бе превърната в буферен център за бежанци от Украйна с безвъзмездната помощ на пловдивчани и украинци.

След като в продължение на 7 години болницата бе изоставена и се рушеше,  в момента ,в който се превърна във Втори дом за десетки майки с деца, бягащи от войната, мястото стана атрактивно и  от болница „Света Каридат” изпратиха писмо до пловдивския Дядо Коледа, в който го молят да им даде целия имот за 30 години безвъзмездно.

Предложението включва 10 години безвъзмездно право на ползване върху имоти – частна общинска собственост в двора на имота, т.е. сградата на Белодробна болница, както и безвъзмездно право на строеж за изграждане на Здравен комплекс за срок от 30 години. На практика собствениците  на „Света Каридат” искат да си построят болница и хоспис  в атрактивен общински имот, в съседство с ботаническата градина, без да платят и лев на общината.  За сравнение друг собственик на болница – Михаил Тиков само преди три месеца плати 35 милиона за 29 декара на Пещерско шосе.

Последният подарък в общинския коледен чувал се оказа  имот, паметник на културата, на ул. "Бетовен" 7 . Той може да бъде даден на новосъздадена фондация с учредител Жак-Стефан Елия Джераси, ползващ името Яков Джераси, който е в изпитателен срок по присъда за укриване на данъци в особено големи размери. Цел на ползването – за създаване на Музей на толерантността , в който обаче местната еврейска организация „Шалом” няма никакво намерение да участва.

В този ред на мисли не губете вяра, вярвайте в чудеса и бъдете послушни. Подаръците са на една сесия разстояние!