Ще намерят ли сили социалистите в Пловдив този път да се противопоставят на ГЕРБ и Иван Тотев? Този въпрос си задават от години червените симпатизанти под тепетата. След всеки изминал вот, подкрепата към кандидат-кметовете се стопява все повече, а изглежда градската организация на социалистите не може да се наложи, като разпознаваема алтернатива на ГЕРБ. Фактите говорят, че за последно кандидат-кмет на БСП е бил на балотаж в Пловдив през 2003 година! Тогава с по-малко от 3 % Захари Георгиев отстъпва на Иван Чомаков. На следващите избори през 2008 година същият кандидат завършва на второ място, но печели едва 18 %, а Славчо Атанасов печели от първи тур. Следващите кандидати - Георги Търновалийски и Георги Гергов събраха още по-малко гласове и дори бяха извън челната двойка.

За да успеят социалистите да се доберат поне до балотаж под тепетата, те трябва да се съревновават не с ГЕРБ, а с патриотите. Защото именно Славчо Атанасов е познатото лице, което е алтернатива на Иван Тотев и сегашния модел.

 На фона на изгубената идентичност сред избирателите, социалистите са раздирани от вътрешнопартийни конфликти. Двете крила „За” и „Срещу” Георги Гергов на практика отслабват и без това изнемощялата структура на социалистите. Ръководните фактори на партията под тепетата пък се обърнали вниманието си към София, където тече съревнование с лидерката Корнелия Нинова.

Или ако се обобщи с няколко думи – червените си спретват битки помежду си, докато губят войната с ГЕРБ.

Поглеждайки към потенциалните кандидат-кметове на изборите догодина,  вариантите на социалистите не са много. Има точно два подхода, измежду които те могат да избират – от една страна да заложат на достатъчно авторитетен техен кандидат, или да търсят т.нар. модел „Румен Радев”.

Вторият обаче към момента изглежда илюзорен. Причината е, че малко хора с обществен престиж биха тръгнали да играят във вече свирен мач. С други думи – социалистите трябва да направят чудеса, че да се преборят за едно от двете първи места.  Едно от имената, което се спрягаше през този модел е на бившия директор на полицията в Пловдив Пламен Узунов. Вътрешният министър в последния служебен кабинет, обаче вероятно ще бъде посрещнат на нож от редовите членове на партията.

Името, което се обсъжда най-много сред структурите на червените през последните месеци е това на Николай Радев.  Директорът на Английската гимназия е може би е сред най-разпознаваемите лица на социалистите, който през годините нито за миг не е показвал колебания спрямо партийната си принадлежност.  Кандидатурата на Радев би била безспорна сред социалистите, защото той е от хората, които са на почит и в двете крила на социалистите.  Иначе казано – вероятно Николай Радев ще обере всички гласове за БСП, които могат да бъдат спечелени. Тук обаче идва голямото „но”.

Най-трудната част с кандидатурата на Николай Радев е самият той да бъде убеден, да се яви на изборите срещу Иван Тотев. През последните месеци математикът неведнъж е намеквал, че възнамерява да е оттегли от политическия живот на град, за да се отдаде на работата си като директор.

Дали Николай Радев няма да даде път на младите, или ще се впусне в една от последните му битки на политическата сцена, предстои да разберем.