Важат ли ограничителните мерки за продуцентите на шоуто или те са от друга планета? С този въпрос към нас се обърнаха зрители, гледали снощното издание на шоуто "Като две капки вода". Вчера  министърът на здравеопазването издаде заповед, с която разреши посещения на музеи, галерии и библиотеки, както и сценични прояви на открито с  допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки. 

Разрешени са и кината, като заетостта на местата също трябва да е до 30% от максималния капацитет.

На фона на ристрикциите, които се налагат на цели браншове, в които работят десетки хиляди българи, зрителите на популярното предаване "Като две капки вода" снощи станаха свидетели на тотално нарушение на всички широкорекламирани противоепидемични мерки. Наред с мониторите, чрез които досега феновете участваха в шоуто, в студиото имаше и публика, която видно от кадрите по никакъв начин не спазваше дистанция. Както се вижда от снимката един до друг, хората купонясват на макс. Маските бяха единственото условие, което бяха изпълнили , но задължителната дистанция липсваше. Организаторите не пропуснаха да съобщят, че са използвали 30 % от капацитета на залата, но факт е , че зрителите бяха скупчени пред сцената. 

В заповедтта на министъра няма конкретна точка, която да третира въпросните телевизионни формати, но можем да направим паралел с едно театрално представление, там също има публика и артисти на сцената. Театралните постановки, балетните спектакли, както и операта в закрити помещения, обаче са забранени.  В същото време продуцентите на въпросните формати не искат да губят дори малка част от постъпленията си и часове след издаването на заповедта допуснаха публика в студиата си. От друга страна изпълнителната власт няма желание да се конфронтира с телевизионерите, тъй като там залозите са големи. 

Двойният стандарт при налагането на мерките от самото начало е изключително дразнещ за голяма част от обществото. Заповедите, издавани от министъра на здравеопазването далеч не изчерпват всички  възможни варианти и често стават обект на тълкуване. А наказанията за нарушителите могат да бъдат доста субективни. 

Пловдивчани срещу двойния стандарт в ограничителните мерки! Вижте парадокситеБлокираната Главна, затворените паркове и КПП-тата са сред най- спорните мерки