Анкета на TrafficNews  показва, че близо 70% от пловдивчани одобряват ограничителните мерки, въведени от правителството срещу заразата от коронавирус. Въпреки това обаче двойният стандарт при налагането на ограниченията възмущава мнозина. Кои са най- парадоксалните разминавания в заповедта на министъра на здравеопазването и къде се губи нейният смисъл?

В редакцията на TrafficNews всеки ден получаваме сигнали от търговци, които имат магазини на Главната в Пловдив. Те смятат , че са поставени в абсолютно неравностойно положение в сравнение с колегите си от целия град, тъй като движението по търговската улица на практика е ограничено. "Повечето магазини в кварталите си работят и колегите оттук - оттам закърпват положението. При нас обаче това е невъзможно, тъй като потокът на хора е спрян. Полицаите, които патрулират спират и връщат хората. Само че, собствениците на магазините отказват да редуцират наемите, тъй като по време на брифингите и Бойко Борисов, и ген. Мутафчийски обясняват, че няма забрана магазините да работят. Само че на местно ниво нещата изобщо не стоят така. И всеки ден виждаме как поредният магазин се изпразва, защото няма търговец, който да може да издържи на наема повече от месец - два без приходи" коментира собственик на магазин.  

Фалити на Главната: Десетки магазини опразнени, други – затворени, а трети с невиждани намаленияТърговците в центъра се опасяват, че това ще е края на бизнеса им

Неразбиране среща и мярката за ограничаване на влизането и излизането от града. "Значи ако живея в Скутаре мога да пътувам докъдето реша, а ако съм в Пловдив , трябва да излизам с декларация и да чакам по половин час на КПП-тата" възмущава се пловдивчанин. 

Забраната за посещение на парковете е една от най-неодобравяните от голяма част от жителите на града. Повечето от тях не могат да разберат логиката, по която в достъпът на граждани до големите хранителни / а и не хранителни/ вериги е забранен, а в същото време паркове и градини са ограддени с полицейски ленти. "Всеки магазин има вентилационна система. А вече всички сме наясно, че вирусът се пренася и през вентилацията. Вътре кой с ръкавици, кой без ръкавици - пипат се хранителни продукти, щандове, витрини. В същото време в парка въздухът е чист, човек може да се раздвижи, да поспортува. От щаба твърдят, че парковете са затворени, за да не събират младежи и да пият бира там. Всъщност младежите пак се събират, но по къщите или в беседките между блоковете" аргументира се друг недоволен. 

Доц. Кунчев: Ще отворим парковете, но видим ли младежи с бира – даваме назадАко антителата не пазят, тогава и ваксината не може да помогне, каза главният здравен инспектор