Имотен спор между фирма с немско участие, десетки собственици и председател на кооперацията, замеси полицията, прокуратурата и съда. От три месеца фирмата не може да влезе във владение на имот в село „Нареченски бани”, който е купила, тъй като среща отпора на редица членове кооператори на „Соленото изворче”. Те са част от собствениците на имот от 2 декара, като според тях сделката е била незаконна и противоречи на устава на кооперацията.  Тя е била изповядана между фирмата и председателя на кооперацията, чиито мандат изтекъл през 2016 година, Тина Бакалска.

Купувачите на имота -  „ХБВ Имоти  ГмбХ”  ООД са сключили сделката на 04.01.2018 година. Имотът в Нареченски бани представлява парцел около 2 дка и 3  сгради, едната, от които хлебопекарна. Той е част от ПК „Соленото изворче”, в което има над 100 дребни собственици.  Във въпросния имот се помещава наемател  "Наречен" ООД, който се занимава с 
продажба на безалкохолни напитки и пакетирани храни.  Управителят на фирмата Илия Тепавичаров, който е и един от членовете на кооперацията и съсобственик с другите.

След като са закупили имота, от немската фирма са поискали той да напусне помещенията.

„Вече 3 месеца, откакто сме собственици, не можем да влезем във  владение, защото той не освобождава имота и дори не ни допуска да  влезем. Подали сме многократно жалби до РПУ - Асеновград, Районна  Прокуратура - Асеновград, Кмета на гр. Асеновград, Областна дирекция по  безопасност на храните и други институции, но от никоя институция не получихме 
съдействие. Принудихме се да спрем тока и водата в имота, а като ответна 
реакция от страна на Илия Тепавичаров, той подаде жалба срещу нас в  Районна прокуратура - Асеновград. В резултат само пишем обяснения  в полиция и прокуратура, без никакви конкретни действия да се  предприемат от страна на институциите”, обясняват от фирмата купувач.

Наш репортер се свързва и с ответната страна, която ползват имота.

Според Костадин Тепавичаров цялата сделка с имота е напълно незаконна и в момента върви дело в Районен съд – Асеновград, където се оспорва нотариалният акт.  

Последното отчетно-изборно събрание на ПК „Соленото изворче” е от 2012 година. Тогава за председател на кооперацията е избрана Тина Бакалска, като и едно от решенията касае продажбата на въпросната фурна с предимство за наемателя. На самото събрание обаче присъствали 41 души, което е по-малко от половината член-кооператори. По устав подобно събрание се допуска, ако един час след началния час няма необходимия кворум.

Оттогава ново събрание не е провеждано, като мандатът на Тина Бакалска изтича през 2016 година, но според устава тя продължава да изпълнява функцията си.  Тя се уповава на това решение от 2012 година за продажбата на фурната и сключва сделка с немската фирма през януари тази година за сумата от 80 000 хил. лева.

Преди това, през декември 40 членове-кооператори на „Соленото изворче” събират подписи, за да се проведе ново събрание. Тина Бакалска обаче отказва да получи писмото и такова  не може да бъде насрочено.

В крайна сметка сделката е изповядана. Това, което Тепавичаров изтъква е, че предишното отчетно-изборно събрание не може да реши продажбата на имот, тъй като противоречи на устава. В него е записано:

„Ако след един час при провеждането на събранието няма ½ от членовете, те имат право да вземат други решения, но без решения за продажба на имоти на кооперацията”.

Тук е и спорът дали въпросното решение е законно, като това трябва да го реши Асеновградският съд. 

Според председателя на кооперацията Тина Бакалска решението касае 2/3 от присъстващите, а не от общия брой членове на кооперацията. Тя каза още, че имотът е бил предложен на Тепавичарови, които обаче отказали да платят повече от 30 000 хил. лева.

„Сделката е напълно законна, проверена е от нотариус. От четири месеца давам показания в прокуратурата. Не взех писмото за новото събрание, защото си мислих, че отново е свързано с прокурорски проверки. Кооперацията има две изпълнителни дела срещу себе си. Парите от имота са дадени за дългове към НАП и Община Асеновград, част от които натрупани от ползвателите на фурната”, каза Бакалска. По думите й, досега на въпросните събрания никога не са се събирали повече от 40-50 души. При тези обстоятелства - при искането на 2/3 от всички членове за продажба на имот, то напрактика работата на кооперацията ще бъде блокирана.

Костадин Тепавичаров отхвърли твърденията, че са неизрядни платци.

„За всичко си имаме фактури и платени наеми, без тези за 2017 година, защото се случиха всички тези неща. Въпросният председател се крие постоянно и ние не можем да проведем общо събрание, като действа на тъмно и зад гърба ни. Изпращаха ни проверки от агенция по храните, тъй като вървят доноси, че продаваме стоки с изтекъл срок на годност.  Всички проверки бяха категорични, че няма нарушения. Официално никога не са ни предлагали  да закупим фурната. Беше ни подхвърлено, че иска 120 000 лева”, каза Костадин Тепавичаров.  Той допълни, че на няколко пъти самите те са викали полиция, когато купувачите са искали да влязат във владение на имота.

„Имаме дело в съда, а освен това никой не ни е прекратявал договора за наем. Ние знаем, че фирмата не е виновна. Те са закупили един имот, но не се знаели за всички обстоятелства около него. Ние обаче също имаме претенции, че тази сделка е незаконна”, каза още Тепавичаров.
За средата на април е насрочено ново отчетно-изборно събрание, когато трябва да се избере ново управително тяло, като е възможно и предишни решения да бъдат ревизирани.  В Районния съд в Асеновград пък в момента тече делото по оспорване на сделката.

От фирмата купувач на обекта изразиха следната позиция: 

Вярно е, че в търговския регистър мандатът на управителя на Потребителна кооперация Соленото изворче е ограничен до 2016г., но и нотариусът потвърди, че съгласно съдебната практика, докато не бъде избран нов управител и той не бъде вписан в търговския регистър, настоящият продължава да управлява с всички правомощия, които е имал досега. Освен 
това, всички средства от продажбата на имота са отишли за изплащане на задължения на кооперацията към Община Асеновград и към НАП, така че в случая не може да се говори за каквато и да било злоупотреба и нарушаване на интереса на кооперацията. Тя има толкова дългове, че във всеки момент може да бъде обявена в несъстоятелност.

Нападките от страна на Тепавичарови са заради това, че дълги години ползват имота без да плащат наеми и в момента ние се опитваме да прекратим това, защото искаме да развием производство в този имот, а не да стои и да се разрушава. До момента не сме информирани да има заведено дело по случая, но явно, че и ние трябва да се обърнем към съда, за да получим потвърждение на нашите права по съдебен ред, защото от останалите институции не получаваме съдействие.