Предизборните страсти вече са завладели политическите централи под тепетата. Въпреки че до местния вот остават 18 месеца, все по-често основна тема на разговор в централите е потенциалните кандидат-кметовете от различните формации.

Няколко от обичайните кандидати почти сигурно ще се пуснат отново по пистата. На последните два местни вота, ранна активизация имаха Дани Каназирева и Славчо Атанасов. И този път това не е изключение, като хората около двете имена започнаха здраво да работят за предизборната кампания. Въпросителни има обаче под каква форма ще се явят двамата.

Дани Каназирева продължава да държи плътно около „Съюз за Пловдив”, които на последните парламентарни избори се явиха с проекта на Радан Кънев „Нова република”. След краха им на вота, формациите около ДСБ се ориентираха в нова десница заедно с „Да, България”, Зелените и ДЕОС. 

По-вероятно е Каназирева отново да играе соло през местната партия, като търси по-широка подкрепа от десни партии.

Несъмнено Славчо Атанасов ще бъде кандидат за кмет на Пловдив за четвърти път. Въпросителната е дали той ще бъде номинация на Обединени патриоти,или зад него ще застане само партията на Валери Симеонов - НФСБ. Поведението на двата основни субекта в патриотичното обединение НФСБ и ВМРО, говори, ако не за разцепление, то най-малко за разногласие. Все по-често двете партии гласуват различно в Общинския съвет, а дори се наложи да се дават и отделни пресконференции, за да се опровергават твърдения.

Твърде е възможно ВМРО да настояват Борислав Инчев да бъде общият кандидат за кмет на двете формации. Кметът на „Южен” бе единственият, който проби ГЕРБ на последните избори, а освен това рейтингът му се покачва с всяка изминала година.  Погледнато през призмата на политическия мениджмънт, той е най-удачният избор за опонент на фаворита от ГЕРБ – млад е, не се е забърквал  в скандали, има вече достатъчно административен опит, като умее да стига и до консенсус, а и за поста на кмет е достатъчно ново лице. С други думи освен „негативния вот”, личността му може да акумулира достатъчно подкрепа.От друга страна Славчо Атанасов може да се радва на подкрепата на широката маса в Пловдив.  Той вече спечели едни местни избори, а два пъти бе на ръба да надвие Иван Тотев.

При сблъсък ВМРО – НФСБ за кандидат-кмет на града е много вероятно двете партии да излязат с различни номинации, което ще е самоубийство на надеждите на патриотите за балотаж.

От това може да се възползва БСП. Въпреки че социалистите под тепетата са в „девета глуха” и единствените вълнения и новини около тях са свързани с лидера им в сянка Георги Гергов, е наивно да се смята, че те не работят активно за кандидатура. След като на последните два вота се хвърлиха Георги Търновалийски и Георги Гергов, които изкараха обидно нисък резултат, почти сигурно е, че този път ще изберат друга стратегия.  Президентските избори вече изградиха образа на печелившия кандидат. На много места в страната, а и в самия Пловдив, вече се работи по модела „Радев”, като се търси обществена личност, която е достатъчен авторитетна, за да участва успешно на изборите. Ако социалистите успят да намерят такъв кандидат, то могат да се надяват и на добър резултат, а балотажът със сигурност е в сметките им.

Естествено, най-интересната неизвестна е кой ще бъде кандидат за кмет на управляващата партия. В общественото пространство витаят слухове, че кметът Иван Тотев няма да играе за трети мандат.  Само това е достатъчно за редица знакови лица на ГЕРБ в Пловдив да точат лиги за мястото му.  Практиката в партията на Бойко Борисов е имената на кандидат-кметовете да се обявяват в последния момент, като всички те се избират от Изпълнителната комисия. Въпреки формалните събрания и номинации, последната дума за това кои да бъдат кандидатите, се взима от най-доверените хора на Борисов, а и самия него.

Въпреки че Иван Тотев и другата силна личност на ГЕРБ под тепетата Здравко Димитров са заровили томахавките, вторият никога не е крил амбицията си за кметския стол.  Едва ли този път той ще дръзне да играе срещу кандидат за кмет на ГЕРБ, но със сигурност ще се надява той да бъде избраникът на Изпълнителната комисия.  

Лобитата на двамата в София работят непрестанно, като голямата въпросителна към днешна дата е кой от двамата ще бъде кандидатът на ГЕРБ. До изборите има доста време, а неведнъж сме били свидетели как за кратко в управляващата партия са ставали резки ротации на знакови лица. Борисов е показвал нееднократно, че е готов да жертва всеки, ако започва това да натежава на ГЕРБ. Поради тази причина не е изключено и трето и четвърто лице да се намеси в битката на лобитата между Тотев и Зико. Един от районните кметове заяви, че при определени обстоятелства не би отказал да бъде кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ.

Поглеждайки нещата 18 месеца преди изборите, сценариите засега не изглеждат толкова много. Не, че малките камъни не могат да обърнат каруцата, но всички тези обстоятелства, обясняват поведението на голяма част от политическите дейци под тепетата.