Защо Пловдив си избра да има културен заместник-кмет, а не заместник кмет по културата? Досегашният зам.-шеф на Държавна автомобилна инспекция Александър Държиков пое един от най-тежките ресори, а по всичко личи, че единственият му опит в тази сфера е ходенето по концерти и представления.

Това, което изтъкна кметът Иван Тотев при назначението му е, че Държиков има богат административен опит и е достатъчно диалогичен. Новият зам.-кмет също защити назначението с големия си административен опит. Той дори даде сравнение с футбола – не всички световноизвестни треньори са били футболисти, което само по себе си значило, че за да си зам.-кмет по култура не трябвало да си художник или оперен певец.  

От опера не разбирам, но футболът ми е далеч по-силната страна. Колкото и образни да са думите на г-н Държиков, ще го опровергая - няма световноизвестен треньор, който да не е живял с футбола през целия си живот. Да, може не всички да са били професионални футболисти, но са лягали и ставали с тази игра.Те не са излизали нито за миг от тези среди и в момента са на върха на футболната пирамида.

От друга страна имаме г-н Държиков. Той не е бил оперен певец, а даяджия. Съмнявам се да е лягал и ставал с културата в съзнанието си през този период.  След това бе и зам.-кмет по транспорта и сигурността. Бих казал един от най-добрите, които е имал Пловдив в последните години. Това, което се изтъкваше тогава за Държиков не бе, че е диалогичен и има богат административен опит, а че е изключителен експерт по ресора си – транспорт и сигурност.

Изведнъж обаче г-н Държиков изчезна от голямата игра в Община Пловдив. Когато кметът Иван Тотев обяви новия си екип, той изрази огромно съжаление, че един истински професионалист напуска екипа му и се връща на старата си работа. Ресорът дори му бил толкова тежък, че бе разделен на нови двама зам.-кметове – Златин Велев по транспорт и Георги Маринов по сигурност.

Раздялата  в началото на мандата стана заради обтегнатите отношения между двамата – поради каква причина не е ясно и до днес, въпреки многото слухове. Явно обаче отношенията между двамата са се затоплили в последните месеци и Държиков зае челно място в листата на ГЕРБ. Той дори бе определян като сигурен нов депутат, но две неща изядоха депутатското място на новия зам.-кмет по култура.

Първото бе феноменът Любимец 13 и Спас Гърневски. Въпреки това Държиков трябваше да изчака само Вежди Рашидов да стане министър… на културата. Уви, иронично, отказът на Рашидов да поеме културата в страната изстреля Държиков начело на културата на Пловдив. В политиката това се нарича кадруване, или с други думи търсене на място на един човек. Безспорно човекът е капацитет, безспорно човекът има богат административен опит, но той е толкова далече от културата, колкото явно и от футбола…

Заместник-кметовете имат същите функции като министрите в кабинета. Всеки един си има ресор, но разликата е, че отговарят на местно ниво. Та, представете си в изпълнителната власт в страната Ивайло Московски – министър на културата, или пък Лиляна Павлова? Красен Кралев на здравеопазването, а Владислав Горанов на вътрешните работи…

Не, че не е имало и подобни случаи и на национално ниво, но те са показали, че не са особено успешни експерименти.

Разбира се, Държиков може и успешно да поведе Пловдив към Европейска столица на културата. Понякога един външен човек може да види слабостите в една система, след като се запознае с нея. В такъв смисъл пътят на новия зам.-кмет не е предначертан. Към момента обаче това са само оптимистични хипотези…