Експертен или служебен кабинет – това са двете най-обсъждани опции, ден след края на парламентарните избори. Макар все още мандатите и окончателните резултати да не се обявени  - и политически, и математически изглежда България трудно ще има стабилно управление.

Отдавна двуполюсният партиен модел в България е разбит, но видимо фрагментацията продължава още по-силно. Бойко Борисов излезе и каза „нека се обединим и заедно да излезем от кризата”. Първосигнално  протегната ръка от лидер на ГЕРБ бе отхвърлена от всички, но ситуацията може бързо да се промени.

За разлика от други държави, където политическият модел е сходен, в България срокът за сформиране на правителство е изключително кратък. В Нидерландия консултациите може да продължат до 6 месеца, но според Конституцията ни президентът трябва да завърти рулетката за сформиране на правителство рамките на месец – по една седмица за всяка една от трите партии, потенциални мандатоносители.

Това означава, че ако 45-тото Народно събрание излъчи правителство, то трябва да бъде сглобено бързо, а сложността към момента изглежда по-трудна от Кубчето на Рубик.

Без да са обявени официално мандатите, картината към сегашните данни са ГЕРБ – СДС – 75 депутати; ИТН – 51; БСП – 43; ДПС – 29; ДБ – 28; , ИСМВ – 14. 

Правителство с мандатоносител ГЕРБ

Коалицията ГЕРБ – СДС се очаква да има 75 народни представители. Математически погледнато Борисов може да направи редица коалиции, за да достигне до заветните 121 депутати.  Всички обаче бягат от коалиция с ГЕРБ, а към момента предложението за експертен кабинет не се приема с особена охота.  През годините сме виждали всякакви конфигурации, а цели формации да се разпадат на части и да минават от другата страна на барикадата. Този път обаче мандатите на ГЕРБ са твърде малко, за да може да разчитат на отцепници от другите партии, за да сформират правителство. Хипотеза за коалиция с ДПС и бъдещи независими депутати е по-издържана математическа, но слабо вероятна към момента. Консултациите с другите партии ще бъдат ключови дали са възможни подобни сценарии или определянето на експертен кабинет с мандата на ГЕРБ.  Погледнато от днес, по-възможно е Борисов да прехвърли топката към втората политическа сила.

Правителство с мандатоносител „Има такъв народ”

Антисистемната партия на Слави Трифонов пожъна по-голям успях дори от най-смелите прогнози преди изборите.  В новата формация ще има над 50 народни представители, които за пръв път ще прекрачат прага на парламента. Всички погледи ще бъдат вперени именно в най-близкото обкръжение на  Трифонов, които трябва да покажат защо са им гласували доверие хората. Крайните изказвания,  политическия хумор и телевизионния облик на формацията трябва да бъде заменен с отговорно поведение, държавническо и премерено говорене. 

От партията заявиха, че няма да правят коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС, което остава избора към другите две формации. Математически това прави около 85 народни представители, което е твърде малко.

Тук обаче може да се намеси друга партия от т.нар. статукво, което да подкрепи един подобен кабинет, без да участва в него. Ако Трифонов предложи правителство, било то на експертна или политическа основа, не е невъзможно да бъде подкрепено с гласовете на ГЕРБ.  Борисов даде ясна заявка, че за него следващите 8 месеци са решаващи за излизането от икономическата и здравна криза. Премиерът си дава ясна сметка, че ако ГЕРБ или ИТН не направи правителство, то най-вероятно следва служебен кабинет от Румен Радев. Към момента това е нещото, което най-малко Борисов би искал.

Съществуването на 45-тото Народно събрание поне до президентските избори е нещо, за което със сигурност ще ГЕРБ работи, за да избегне сценария с премиер, назначен от президента и без действащо Народно събрание.

Още един политически казус, макар и малко позабравен,  може да спомогне за съвместни действия между ИТН и ГЕРБ – ремонт на целия Изборен кодекс и Конституцията, за да се приемат решенията от референдума на Слави. Това може да е отправна точка към правителство, което да издържи отвъд президентските избори.  За това обаче е нужна е подкрепа от 160 народни представители, което е повече от утопично към този момент, за каквото и да е кауза.

Правителство през мандата на друга партия

Ако ГЕРБ и ИТН не успят да излъчат кабинет, президентът по своя преценка дава мандат на една от останалите сили в парламента.  Към момента изглежда това да е БСП, но политическите нагласи  и събития в следващите седмици може да променят това. Ако някоя от формациите успее да обедини около себе си достатъчна политическа подкрепа.  ДПС едва ли този път ще посмее да бъде активен участник в тези процеси след гръмкия провал с кабинета „Орешарски”, а Мая Манолова и Отровното трио имат твърде малка политическа представителност.

Това означава, че кандидат за третия мандат може да са Демократична България, които да предложат това, което Трифонов може и да не пожелае да направи.

Едно е ясно – ако някоя от новите партии предложи кабинет на новото Народно събрание, тя ще бъде наясно, че може и да получи подкрепата за него в името „излизане от кризата”.  Случили ли се обаче това, в следващия парламент може да бъде още по-трудно да се състави стабилно управление.